Simon Bosch Simon Bosch
15/02/2024 21:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2024 18:11

‘Terroristen gebruiken crypto toch minder dan gedacht,’ aldus overheid VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Terroristen gebruiken crypto toch minder dan gedacht,' aldus overheid VS

Foto: 4.murat/Shutterstock

Begin oktober viel terrorismeorganisatie Hamas Israël aan. Kort daarna bleek dat de organisatie zichzelf heeft gefinancierd met onder andere cryptocurrencies, maar dit was volgens critici zwaar overdreven. Nu heeft ook het Ministerie van Financiën van de Verenigde Staten dit toegegeven.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Gebruik crypto door terroristen valt reuze mee”

Op woensdag was ondersecretaris Brian Nelson van de Terrorism and Financial Intelligence-afdeling (TFI) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën bij een hoorzitting van de Financial Services Committee. Ook FinCEN-directeur Andrea Gacki was hierbij aanwezig, net als pro-crypto parlementslid Tom Emmer.

Laatstgenoemde ondervroeg de twee functionarissen over of het inderdaad klopt dat terroristen veel minder gebruikmaken van crypto dan verwacht. Daarvoor refereert hij naar uitspraken van blockchain-onderzoeksbureaus, die vonden dat media de situatie zwaar overdreven. In het geval van Hamas zou er zelfs geen enkel bewijs voor zijn. Terroristen zouden voor het overgrote deel van hun geld juist gewoon gebruikmaken van het traditionele financiële systeem.

Volgens Nelson klopt dit. “We denken niet dat het bedrag erg hoog is,” verklaarde hij aan het bestuursorgaan. Beide partijen beaamden bovendien dat het crypto-transactievolume van terroristische organisaties erg laag is. In de Amerikaanse Senaat zouden mensen zijn die wetgevingen willen introduceren op basis van de verkeerde cijfers, volgens Emmer.

Advertentie

Overheid VS werkt nog steeds aan crypto regels

Deze conclusie komt overeen met een drietal rapporten dat het ministerie een week geleden heeft gepubliceerd. Niet alleen terroristen zouden veel meer het traditionele financiële systeem gebruiken dan crypto, dit zou namelijk ook gelden voor criminelen in het algemeen.

Emmer zal met zijn kritiek op de Senaat voornamelijk senator het wetsvoorstel van senator Elizabeth Warren bedoelen, wiens plannen eind vorig jaar aardig wat opschudding in de crypto-wereld veroorzaakten. Warren vond crypto zelfs een existentiële bedreiging voor de VS.

Ook Janet Yellen van het Ministerie van Financiën vond afgelopen week eveneens dat de overheid crypto goed moet reguleren, alhoewel ze er verre van zo extreem als Warren in staat. Ze bekritiseerde onder andere dat het gebrekkige inzicht in de reserves van crypto exchanges te veel paniek kan veroorzaken.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie