Simon Bosch Simon Bosch
21/05/2023 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2023 17:30

‘Voedselhulp gaat boven crypto-handelaren’ zegt Biden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Voedselhulp gaat boven crypto-handelaren' zegt Biden

Foto: Salma Bashir Motiwala / Shutterstock.com

De Verenigde Staten verkeren in moeilijkheden. De enorme schuld van het land is namelijk bijna niet meer te betalen door de hoge rentes, waardoor de VS erg dicht bij een schuldenplafond in de buurt komen. Daarom wil de regering Biden dit plafond verhogen, maar dat kan niet zomaar. Biden weigert echter het bestaande voorstel te accepteren en wil grote crypto-investeerders meer belasting laten betalen.

Binance oprichter ‘CZ’ ontsnapt aan zware straf: 4 maanden de cel in
Binance oprichter ‘CZ’ ontsnapt aan zware straf: 4 maanden de cel in

Schuldenplafond: overheid VS bijna failliet

Vorige week bleek dat de Amerikaanse overheid op het randje van een faillissement staat. Over slechts twee maanden zou het namelijk geen geld meer hebben, waardoor de enorme staatsschuld zou moeten worden geherfinancierd.

Maar dat gaat niet omdat de VS bijna tegen het schuldenplafond aan zit. Dit is een kunstmatig niveau ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product (BBP), dat moet voorkomen dat de overheid te veel schulden op zich neemt. Het is immers onderdeel van de publieke sector, daarom is het controversieel om dit niveau te verhogen.

De regering Biden wil dit niveau wel verhogen, het alternatief is namelijk dat het de schuld niet gaat betalen. De VS zijn de grootste economie ter wereld, en veel landen en grote bedrijven hebben veel geld in de staatsobligaties van de VS gestopt. Wanbetalingen zouden dus grote gevolgen hebben.

Maar de Republikeinse partij is minder blij met het voorstel. Het zou namelijk ook betekenen dat de overheid in feite te veel uit zou blijven geven, en dat dit uiteindelijk zou worden neergelegd bij de belastingbetaler.

Advertentie

Biden wil meer crypto belasting

Biden bevindt zich momenteel in Hiroshima, Japan, voor de G7-top. Hier verklaarde hij volgens Reuters dat het schuldenplafond wel moet worden verhoogd, maar dat hij het voorstel van de Republikeinen niet accepteert. Het is al afgesproken dat beide partijen overeenstemming met elkaar moeten krijgen omdat het dilemma zo’n grote impact heeft.

Er is inmiddels een felle strijd bezig tussen de twee partijen die de VS leiden. Biden heeft al laten weten de huidige deal niet te zullen accepteren. Tijdens de G7-top zei hij:

“Ik ga niet akkoord met een deal die rijke belastingontduikers en crypto traders beschermt en voedselhulp in gevaar brengt.”

Biden wil al een tijdje extra belasting op cryptocurrencies. Om precies te zijn zou hij accijnsbelasting op crypto mining willen toepassen. Ook zouden zogenaamde wash sales verboden worden gemaakt. Dit houdt in dat handelaren bewust met verlies verkopen, zodat ze het af kunnen trekken van de belasting.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie