Simon Bosch Simon Bosch
08/06/2022 14:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2022 14:20

VS wil betere samenwerking om crypto criminelen op te sporen

Nieuws
Bevestigd: Binance eindbaas toch niet neergeschoten

Foto: LightField Studios/Shutterstock

Als je een aardig aantal actiefilms hebt gezien, dan denk je wellicht dat criminelen gemakkelijk aan hun straf kunnen ontlopen door naar een ander land te vluchten. De Amerikaanse overheid is hier in elk geval bezorgd over wanneer het gaat om misdrijven in de internationale wereld van cryptocurrency. Dus daar wil de VS verandering in brengen zodat het gemakkelijk wordt om criminelen uit de crypto-wereld in een ander land te vervolgen.

Bitcoin halving binnen handbereik: nog 1 maand tot belangrijke dag

Crypto te makkelijk voor criminelen

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft onlangs een rapport van 58 pagina’s gepubliceerd waarin het beschrijft dat instellingen die de wet handhaven uit verschillende landen beter met elkaar moeten samenwerken als het gaat om digitale activa.

Alhoewel volgens recente data de hoeveelheid criminaliteit in crypto relatief zeer laag is, namelijk maar 0,15% van alle transacties, wordt de markt alsnog door overheidsinstanties vaak als dusdanig bestempeld. Toch gebeurt in de wereld van cryptovaluta er nog een hoop onder de radar.

Zo werd laatst een diefstal van 90 miljoen USD op Terra (LUNA) gespot, terwijl de aanval al in oktober was uitgevoerd. Weliswaar kunnen inlichtingendiensten nu zien waar het geld naartoe gaat, de verantwoordelijk zijn wellicht al lang en breed verdwenen met het geld.

Het Ministerie van Justitie vindt dat het criminelen te gemakkelijk gemaakt wordt. Zij zijn duidelijk met de tijd meegegaan en maken handig gebruik van de mogelijkheid om in het ene land misdrijven te plegen terwijl ze zich in een totaal ander land bevinden.

Advertentie

Skynet voor crypto?

Het Ministerie pleit voor betere samenwerking, zodat ‘onderzoeksmiddelen niet worden verspild’. Dat voorkomt dat werk dubbel wordt uitgevoerd door organisaties in verschillende landen. Door beter samen te werken en dus ook door data beter met elkaar te delen is dat te voorkomen. Een soort Interpol voor crypto.

Eén van de dingen die je vermoedelijk al snel zult denken is dat het wel wat heeft van Skynet. Dat is het surveillancenetwerk uit het Terminator-universum dat alles en iedereen in de gaten hield en dat is niet bepaald positief.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie