Kevin Schijven Kevin Schijven
27/10/2019 15:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/10/2019 15:45

Westerse traders in plaats van Chinese hebben bitcoin (BTC) rally veroorzaakt na toespraak Xi Jinping

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Westerse traders in plaats van Chinese hebben bitcoin (BTC) rally veroorzaakt na toespraak Xi Jinping

De koers van bitcoin (BTC) schoot vrijdagmiddag plotseling omhoog en kwam kort boven de $10.000 uit. Dit gebeurde vlak nadat Xi Jinping, de president van China, zich zeer positief over blockchain-technologie uitliet. Er wordt dan ook veel gespeculeerd dat hij een rally in China veroorzaakt heeft.
Daar is niet iedereen het mee eens. Dovey Wan, medeoprichter van Primitive Ventures en bekend met de Chinese zijde van de crypto-industrie, zegt dat het niet de Chinese traders zijn geweest die de BTC-prijs omhoog brachten.
Wan meldt in een interview met BlockTV op 26 oktober dat het voornamelijk “Westerse traders” zijn die de rally veroorzaakt hebben. De prijs schoot niet direct na de toespraak van Xi Jinping omhoog maar pas uren later, kort nadat het Westen wakker werd. Tevens heeft de president niets over bitcoin of cryptocurrencies in zijn toespraak gezegd.
Econoom en trader Alex Krüger bevestigt de theorie van Wan door de zoekresultaten op Baidu, een populaire zoekmachine in China, te vergelijken. Hij toont aan dat zoekopdrachten naar blockchain explosief waren gestegen in China na de opmerkingen van Xi Jinping terwijl het aantal zoekopdrachten voor bitcoin nauwelijks steeg. Die begon in China pas te stijgen nadat de prijs al was gestegen.


Toch meldt Wan dat de uitingen van Xi Jinping veel stof doen opwaaien in China. Misschien niet zozeer direct voor bitcoin en andere cryptocurrencies maar wel voor blockchain-technologie:


Zo heeft de People’s Daily, de grootste krant van China, een groot artikel over blockchain op de voorpagina staan en zijn topuniversiteiten plotseling begonnen met het aanbieden van blockchain cursussen.
Verder zegt Wan dat de toespraak van Xi Jinping voornamelijk ging over het feit dat China de wereldleider wil zijn op allerlei technologische gebieden, waaronder dus de blockchain-industrie. Volgens Wan ging de toespraak over de aankomende competitie tussen globale stablecoins als Facebooks Libra en China’s eigen nationale digitale valuta in wat zij noemt: “Cold War 2.0.” Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, zei onlangs tegen het Amerikaanse Congres dat Libra juist een antwoord is op de “dreiging vanuit China.”
China nam onlangs een nieuwe wet aan voor cryptografie, waarschijnlijk ter voorbereiding op de lancering van de eigen nationale digitale valuta.
Begin deze week bleek dat de over-the-counter (OTC) handel in bitcoin in China enorm was gestegen ondanks dat grote betaaldiensten als WeChat en AliPay zeggen dat ze alle transacties gerelateerd aan cryptocurrencies zullen tegenhouden.
Benieuwd wat Crypto Insider David van de markt vindt? Klik dan hier om in zijn net verschenen wekelijkse column te lezen over zijn plan en verwachtingen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie