Erik Juffermans Erik Juffermans
03/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2023 04:00

Turken en Argentijnen kiezen massaal voor crypto door hoge inflatie

Nieuws
Turken en Argentijnen kiezen massaal voor crypto door hoge inflatie

Foto: SERSOLL/Shutterstock

Crypto wordt conventioneel als volatiel en risicovol gezien, maar dit lijkt langzamerhand te veranderen. Zo begint vooral bitcoin (BTC) zich steeds meer te manifesteren als een zogenaamde inflatiehedge, een status die het tijdens de vorige bearmarkt enigszins verloor. In landen getroffen door voortdurende inflatie, zoals Argentinië en Turkije, zoeken mensen steeds vaker hun heil in crypto om aan de waardevermindering van hun lokale valuta te ontkomen, meldt Reuters.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Inflatie lokt mensen naar crypto

27,1 procent van de Turken bezit inmiddels crypto. Daarmee is crypto wereldwijd het populairste in Turkije. Op de tweede plek volgt Argentinië; 23,5 procent van de Argentijnen bezit crypto. Beide ruim boven het gemiddelde van 11,9 procent van de wereldbevolking, en dit is zeker geen toeval. Beide landen kampen namelijk met torenhoge inflatie. 

De jaarlijkse inflatie in Turkije is momenteel ruim 50 procent. Argentinië doet hier nog een schepje bovenop; in het Zuid-Amerikaanse land ligt de inflatie een royale 104 procent. Ter vergelijking: in Nederland staat de jaarlijkse inflatie momenteel op 5,2 procent. 

Voorheen zochten inwoners van Argentinië hun heil meestal in dollars. De grote vraag hiernaar heeft de straatwaarde van Amerikaanse dollars echter vreselijk opgedreven. Zo worden dollars verhandeld voor 464 peso per stuk op de zwarte markt. De officiële waarde van een dollar is ‘slechts’ 222 Argentijnse peso’s.

Crypto biedt oplossing

Crypto lijkt een uitkomst te bieden tegen dit soort inflatie. Vooral stablecoins zijn populair, crypto assets die gelinkt zijn aan bijvoorbeeld de dollar. USDT en USDC zijn populaire voorbeelden hiervan.

Ook in Turkije herkennen mensen de waarde van stablecoins. Zo steeg het handelsvolume van USDT ten opzichte van de Turkse lira vorige week tot recordhoogtes. De Turkse lira zit net zoals de Argentijnse peso in een vrije val en mensen popelen om hun lira’s om te zetten in stabiele assets. 

Maar ook in andere landen lijkt crypto een steeds populairdere keuze te worden. Zo lijkt bitcoin zich langzamerhand weer te vestigen als ‘digitaal goud.’ Zo zagen we de afgelopen maanden dat bitcoin zeer sterk reageerde op zorgen in verband met Amerikaanse banken. Investeerders lijken naast goud ook steeds vaker bitcoin als inflatiehedge te gebruiken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Advertentie
crypto-insiders-icon