Erik Juffermans Erik Juffermans
03/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2023 04:00

Turken en Argentijnen kiezen massaal voor crypto door hoge inflatie

Nieuws
Turken en Argentijnen kiezen massaal voor crypto door hoge inflatie

Foto: SERSOLL/Shutterstock

Crypto wordt conventioneel als volatiel en risicovol gezien, maar dit lijkt langzamerhand te veranderen. Zo begint vooral bitcoin (BTC) zich steeds meer te manifesteren als een zogenaamde inflatiehedge, een status die het tijdens de vorige bearmarkt enigszins verloor. In landen getroffen door voortdurende inflatie, zoals Argentinië en Turkije, zoeken mensen steeds vaker hun heil in crypto om aan de waardevermindering van hun lokale valuta te ontkomen, meldt Reuters.

Bitcoin experts delen nieuwe koersverwachting na heftige daling

Inflatie lokt mensen naar crypto

27,1 procent van de Turken bezit inmiddels crypto. Daarmee is crypto wereldwijd het populairste in Turkije. Op de tweede plek volgt Argentinië; 23,5 procent van de Argentijnen bezit crypto. Beide ruim boven het gemiddelde van 11,9 procent van de wereldbevolking, en dit is zeker geen toeval. Beide landen kampen namelijk met torenhoge inflatie. 

De jaarlijkse inflatie in Turkije is momenteel ruim 50 procent. Argentinië doet hier nog een schepje bovenop; in het Zuid-Amerikaanse land ligt de inflatie een royale 104 procent. Ter vergelijking: in Nederland staat de jaarlijkse inflatie momenteel op 5,2 procent. 

Voorheen zochten inwoners van Argentinië hun heil meestal in dollars. De grote vraag hiernaar heeft de straatwaarde van Amerikaanse dollars echter vreselijk opgedreven. Zo worden dollars verhandeld voor 464 peso per stuk op de zwarte markt. De officiële waarde van een dollar is ‘slechts’ 222 Argentijnse peso’s.

Crypto biedt oplossing

Crypto lijkt een uitkomst te bieden tegen dit soort inflatie. Vooral stablecoins zijn populair, crypto assets die gelinkt zijn aan bijvoorbeeld de dollar. USDT en USDC zijn populaire voorbeelden hiervan.

Ook in Turkije herkennen mensen de waarde van stablecoins. Zo steeg het handelsvolume van USDT ten opzichte van de Turkse lira vorige week tot recordhoogtes. De Turkse lira zit net zoals de Argentijnse peso in een vrije val en mensen popelen om hun lira’s om te zetten in stabiele assets. 

Maar ook in andere landen lijkt crypto een steeds populairdere keuze te worden. Zo lijkt bitcoin zich langzamerhand weer te vestigen als ‘digitaal goud.’ Zo zagen we de afgelopen maanden dat bitcoin zeer sterk reageerde op zorgen in verband met Amerikaanse banken. Investeerders lijken naast goud ook steeds vaker bitcoin als inflatiehedge te gebruiken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie