Erik Juffermans Erik Juffermans
10/02/2023 07:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2023 07:14

Binance gaat het vertrouwen in crypto herstellen met nieuw initiatief

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance gaat het vertrouwen in crypto herstellen met nieuw initiatief

Foto: salarko/Shutterstock

De gebeurtenissen omtrent de val van FTX hebben een hoop vertrouwen uit de crypto industrie doen verdampen. Als gevolg zijn particuliere en institutionele investeerders sceptisch geworden. Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, wil het vertrouwen weer terugbrengen. Volgens Coindesk heeft de enorme cryptobeurs een groep bij elkaar gebracht die gaat samenwerken om aan toezichthouders te tonen dat crypto een gezonde industrie kan zijn. De groep bestaat onder andere uit bedrijven, projecten, exchanges en analyseplatformen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto ongereguleerde woestenij?

De crypto sector wordt door de buitenwereld en zeker door autoriteiten vaak weggezet als een ongereguleerde woestenij waar hackers en oplichters de touwtjes in handen hebben. Het doel van Binance’s ensemble is laten zien dat dit een stuk genuanceerder ligt, en dat de crypto platformen criminaliteit tegen kunnen gaan.

Volgens grote namen in crypto, waaronder de CEO van Binance, Changpeng Zhao, is de transparantie van crypto juist een obstakel voor criminelen. De organisatie moet de reputatie van de crypto industrie in een positief daglicht zetten, en de toezichthouders meer duidelijkheid en inzicht geven.

Hoewel de groep partijen bij elkaar is gebracht door Binance, is Binance niet de leider. De groep zal als decentraal lichaam fungeren, meldt een anonieme bron:

“De groep zal functioneren op een zo decentraal mogelijke manier, voor zover dat kan met alle verschillende soorten bedrijven en platformen. Het creëren van de organisatie is ook om duidelijkheid te verschaffen over tekortkomingen in de crypto sector.”

Zelfregulatie voor crypto

De organisatie van de groep crypto entiteiten is een eerste stap naar zelfregulatie binnen crypto. Dit is iets wat de tot op heden is voorgesteld, maar nooit van de grond is gekomen. Na het Terra fiasco in mei, en het recentere drama rondom FTX, ziet Binance zich dus nu genoodzaakt om stappen te ondernemen.

Wat de volgende stappen gaan zijn van het ensemble is momenteel niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze het dialoog aan willen gaan met toezichthouders en vervolgens meerdere prioriteiten proberen te identificeren die de crypto sector veiliger en stabieler maken. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie