Simon Bosch Simon Bosch
23/05/2023 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2023 18:30

Binance mengde 2 jaar lang geld klanten met eigen omzet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Binance mengde 2 jaar lang geld klanten met eigen omzet

Foto: salarko / Shutterstock.com

Eind vorig jaar ging FTX failliet door een aantal grote fouten. Eén van die fouten was dat het bedrijf het geld van klanten gebruikte voor eigen doeleinden. Het lijkt erop dat FTX hier niet de enige in was, want Binance deed twee jaar lang exact hetzelfde.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Onduidelijke situatie bij Binance

Dat schrijft Reuters in een speciaal ‘Reuters Investigates-rapport’. Eén bron van de zakenkrant zegt directe kennis te hebben van Binance’ financiën en verklaart dat Binance in 2020 en 2021 bijna dagelijks miljarden dollars van klanten mengde met zijn eigen kapitaal. Dat deed het met name met accounts bij Silvergate Bank, de inmiddels failliete bank die met veel crypto-bedrijven zaken deed.

Zo mengde Binance op 10 februari 2021 zo’n 20 miljoen dollar van zijn eigen geld via Silvergate met 15 miljoen dollar in een account met geld van klanten. Reuters zegt geen bewijs te hebben dat het geld van klanten permanent door Binance is weggenomen of is verdwenen. De informatie wordt wel weerspiegeld door wat drie verschillende Amerikaanse beleidsmakers eerder hebben gezegd.

Verder heeft Binance een erg onduidelijke bedrijfsstructuur. Dit is niet echt onbekend sinds het onder vuur ligt voor het ontduiken van sanctieregelingen, maar Reuters illustreert goed hoe ingewikkeld Binance in elkaar zit. Silvergate was voor zowel ‘Binance International’ als voor Binance.US een belangrijke partner. Toch had het bestuur van Binance International toegang tot de accounts bij Binance.US.

Ook blijkt dat Binance maar liefst acht verschillende dochter- en zusterbedrijven had. Eén van deze acht bedrijven is ‘Bifinity’ een in 2021 onthulde bedrijfstak die Binance’ eigen betalingsverwerker zou zijn. Van dit bedrijf zou Binance-CEO Changpeng Zhao (ook wel ‘CZ’) de enige aandeelhouder zijn.

Het zou in 2021 zo’n 680 miljoen euro aan omzet hebben gehad, maar 420 miljoen euro zou naar een enkele entiteit zijn verstuurd. Een reden voor de complexiteit was volgens Reuters om de winst van Binance te verduisteren voor belastingsautoriteiten.

Advertentie

Veel kritiek op Binance

Voormalig SEC-topman John Reed Stark verklaarde volgens Reuters dat Binance geen forensisch boekhouder nodig zou moeten hebben om erachter te komen waar hun geld is. Begin dit jaar werd namelijk bekend dat de hoeveelheid bitcoin (BTC) op de balans van Binance niet genoeg was om alle fondsen van klanten te dekken, ondanks dat het vertrouwen probeerde te wekken met een ‘Proof-of-Reserves’.

Huidig SEC-directeur Gary Gensler verklaarde afgelopen maand nog dat crypto exchanges vaak het geld van klanten mengen met hun eigen geld. Echter noemde hij niet dat Binance zich hier ook schuldig aan zou maken.

De CFTC claimde dat Binance alsnog Amerikaanse klanten diende terwijl dit niet mocht. Hier heeft het namelijk het Binance.US-zusterbedrijf voor. Ook denkt de CFTC dat Binance zich heeft vergrepen aan marktmanipulatie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie