Timo Bult Timo Bult
27/09/2021 12:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2021 12:10

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase ingehaald door DEX dydX, waar komt de toename vandaan?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange Coinbase ingehaald door DEX dydX, waar komt de toename vandaan

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De gedecentraliseerde derivaten exchange dydX heeft gisteren een bijzondere mijlpaal bereikt. Het handelsplatform zag namelijk een handelsvolume van meer dan $4 miljard en dat is meer dan zijn grote gecentraliseerde concurrent Coinbase! De oprichter van dydX vierde de mijlpaal gisteren op Twitter. Maar waar komt deze plotselinge toename in handelsvolume vandaan?

Antonio Juliano, de oprichter van dydX, was ooit werkzaam bij Coinbase. Dat maakt de mijlpaal natuurlijk nog een stukje bijzonderder. “Vandaag heeft dydX voor het eerst meer handelsvolume dan Coinbase,” aldus een trotse Juliano:

Gecentraliseerde exchanges zoals Binance en Coinbase zijn de verantwoordelijkheid van een bedrijf. Zij faciliteren en onderhouden een digitale marktplaats waar handelaren zaken met elkaar kunnen doen. Doordat zij als bedrijf opereren, dienen zij zich aan de toepasselijke wet- en regelgeving te houden in het land waar ze actief zijn. Bij een gedecentraliseerde exchange ligt dat anders.

Dergelijke exchanges zijn namelijk geen onderdeel van een bedrijf, maar bestaan uit smart contracts op een blockchain als Ethereum (ETH). Hierdoor is er geen enkel aanspreekpunt en doen handelaren daadwerkelijk direct zaken met elkaar zonder dat daar nog een platform tussenzit. En dat is waarschijnlijk waar de toename in handelsvolume op dydX vandaan komt.

In China zijn namelijk sinds kort alle crypto transacties verboden. Het gebruik van crypto en de daarbij behorende diensten als exchanges zijn dus de facto verboden geworden. De Chinese blockchain journalist Colin Wu schreef gisteren op Twitter:

“Een groot aantal Chinese gebruikers zal de DeFi-wereld binnenstromen en het aantal gebruikers van MetaMask en dYdX zal enorm toenemen. Alle Chinese gemeenschappen discussiëren over hoe defi te gebruiken.”

Voor sommige Chinezen zijn DeFi-applicaties als gedecentraliseerde exchanges een perfecte toevlucht om alsnog in crypto te kunnen investeren. De Chinese overheid kan hier namelijk geen enkele invloed op uitoefenen. Dit is wel het geval bij centrale exchanges. Huobi kondigde onlangs nog aan zijn werkzaamheden in China volledig stil te leggen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie