Timo Bult Timo Bult Timo Bult
25/09/2021 18:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2021 18:45 Columns

Timo’s take: Bitcoin krijgt wéér een klap van China, is het deze keer wel de ondergang van BTC?

icon-columns
Columns
Timo’s take Bitcoin krijgt wéér een klap van China, is het deze keer wel de ondergang van BTC

Gisteren werd de markt opgeschrikt door negatief nieuws uit China. De bitcoin (BTC) koers dook onderuit en de paniek zit er bij veel handelaren en investeerders nog altijd goed in! Maar de oude rotten in deze markt zullen rustig hebben geslapen vannacht. Het is namelijk niet de eerste keer dat we dergelijk nieuws uit China zien.

Bitcoin op weg naar $1 miljoen: dit is waarom de prijs geen zorgen verdient
  • icon-columns
    Columns

Chinese bitcoin (BTC) verboden uit het verleden

China was er wat betreft het verbieden van cryptocurrencies al vroeg bij. Al in 2009 verbood het land het gebruik van cryptocurrency als betaling voor goederen. In de jaren erna legde het land ook aan Bitcoin-specifieke verboden op en zagen we zo nu en dan neppe berichtgeving die tevens voor flinke koersschommelingen zorgden, zoals in 2014.

Vervolgens werden in 2017 cryptocurrency exchanges verboden. Vergeet niet dat China op dat moment goed was voor 90% van de totale cryptomarkt. De centrale bank van het (autoritaire) land ging er daarom met een gestrekt been in door crypto exchanges en initial coin offerings (ICO’s) te verbieden. Plaatsvervanged gouverneur van de centrale bank deed daarna uitspraken als “Er is nog maar één ding te doen: aan de oever van de rivier zitten en het lichaam van bitcoin op een dag voorbij zien komen drijven.”

Ook in de jaren erna kwam China met allerlei maatregelen. Zo beval het Chinese banken geen zaken te doen met bitcoin miners, en werd later natuurlijk mining volledig aan banden gelegd. Dit laatste veroorzaakte een correctie van meer dan 50% ten opzichte van bitcoins all-time high (ATH) van bijna $65.000 in april dit jaar.

Advertentie

China wacht nog steeds aan de oever van de rivier

Het was natuurlijk enigszins te verwachten dat een land als China er alles aan zou doen om het gecentraliseerde en transparante Bitcoin te bestrijden. De cryptocurrency die mensen in staat stelt geld écht zelf in bezit te hebben, het te versturen naar wie dan ook, waar dan ook ter wereld, past natuurlijk niet in het straatje van een land dat een social credit score-systeem heeft en dat alles probeert te controleren.

Maar wat mij opvalt is dat Bitcoin sterker dan ooit is. Ondanks al die heftige berichten van brede verboden in het land dat ooit het overgrote deel van de cryptomarkt uitmaakte, is bitcoin er nog steeds. De Chinese overheid zit al jaren aan de oever te wachten op het lichaam van Bitcoin dat volgens hun voorbij zal komen drijven. Maar gaat dat ooit gebeuren? Ik denk dat China de kracht van decentraliteit, transparantie en democratie behoorlijk onderschat.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie