Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
19/04/2024 22:02 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/04/2024 16:37 Columns

Bitcoin op weg naar $1 miljoen: dit is waarom de prijs geen zorgen verdient

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Bitcoin en crypto maken opmerkelijke stijging na sombere inflatiedata

Foto: Champ008/Shutterstock

Nu het grootste vierjaarlijkse evenement voor bitcoin (BTC) aanstaande is komen alle prijsvoorspellingen prominent in beeld. De bitcoin halving is enkele uren van ons verwijderd en het gesprek van de dag draait maar rondom één centraal punt: de prijs. Maar laten we eens een stap terug doen van die constante koerswatching en ons richten op waar het echt om draait: de fundamenten van bitcoin.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving maakt prijsvoorspellingen irrelevant

Men heeft het alleen maar over de nieuwe all time high in de aankomende bullrun. Die gesprekken werken uiteraard enthousiasmerend, maar zijn volstrekt overbodig. Waarom zouden we ons niet druk moeten maken over de prijs van bitcoin? Simpelweg omdat die prijs slechts het topje van de ijsberg is. Of bitcoin in de bullrun na de halving van vandaag naar $100.000, $300.000 of $500.000 schiet, doet er niet toe. Het echte verhaal ligt dieper, verankerd in de principes van schaarste, vraag en aanbod, en de ingenieuze mechanismen die de inflatie tegengaan.

Laten we beginnen met schaarste. In tegenstelling tot fiatvaluta’s, waar centrale banken naar believen geld kunnen bijdrukken, is bitcoin uniek ontworpen om schaars te zijn. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Dit betekent dat elke bitcoin intrinsieke waarde heeft, gebaseerd op zijn beperkte beschikbaarheid. Dit alleen al creëert een onafhankelijke waarde die de tand des tijds zal doorstaan, ongeacht fluctuaties in de marktprijs.

Dit brengt ons bij de bitcoin halving, een gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt en waar vandaag het geval is. Vandaag wordt de beloning voor het delven van nieuwe bitcoin gehalveerd. Dit betekent dat er steeds minder nieuwe bitcoins in omloop komen. Hierdoor wordt de schaarste vergroot, wat ook weer de inflatie inperkt. Het is een ingebouwd mechanisme dat de waarde van bitcoin beschermt en versterkt, ongeacht de korte termijn volatiliteit.

Advertentie

Bitcoin fundamenten bepalen toekomstige miljoenenmarkt

Dan hebben we vraag en aanbod. Hoe schaarser iets is, des te meer mensen geneigd zijn om het te willen hebben. En gezien de groeiende interesse en adoptie van bitcoin, is het niet moeilijk te begrijpen waarom de vraag blijft stijgen. Maar hier komt het interessante gedeelte: het aanbod van bitcoin is niet alleen beperkt, het wordt ook steeds schaarser in de loop der tijd.

Alle 21 miljoen bitcoin zullen pas in het jaar 2140 allemaal in omloop zijn. Tegen die tijd werkt de cryptocurrency toe naar dat moment door elke tien minuten een nieuw blok te minen. Elke vier jaar wordt de crypto steeds schaarser en wordt de inflatie tegengegaan. Maar ook gaat de prijs omhoog. Dit heeft alles te maken met het basisprincipe van de economie: vraag en aanbod.

De vraag wordt steeds groter, het aanbod steeds kleiner. Dat de vraag steeds groter wordt kunnen we zien aan de hand van verschillende data en gebeurtenissen. Neem bijvoorbeeld de komst van de Bitcoin Spot Exchange-Traded Fund (ETF). Met de huidige miljarden instroom van de particuliere beleggers is de stijgende vraag naar bitcoin aangetoond.

Volgens onderzoek is de vraag als maar aan het stijgen. Zo ligt de vraag naar bitcoin vandaag de dag 30 keer hoger dan de vorige halving in 2020. Er worden 200.000 bitcoin per maand gekocht, terwijl er maar 28.000 bitcoin maandelijks op de markt komen. Na de halvering zal dit aantal 14.000 worden, waardoor de schaarste zijn werk zal doen.

De halving zorgt ervoor dat het aanbod verkleind zal worden. Daarom hoef je je als investeerder op de lange termijn geen zorgen te maken over de prijs. ‘When in doubt, zoom out’ is hier een sterk gezegde voor. Bekijk de bitcoin-prijs over zijn gehele 15-jaar durende geschiedenis. De koersdalingen waar jij zo voor waakt stellen eigenlijk niks meer voor.

Het is daarom geen kwestie of bitcoin de $1 miljoen per munt gaat aantikken, maar wanneer. Geloof jij echt in de lange termijn kracht van bitcoin? Dan stop je vandaag nog met het continu monitoren van de prijzen en grafieken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Laat de koersprijs naar ons toekomen

Terwijl de prijs van bitcoin op korte termijn kan fluctueren als een jojo op een trampoline, is het belangrijk om het grotere plaatje te zien. Bitcoin is meer dan alleen een investering; het is een technologische doorbraak, een sociaal fenomeen en een monetaire revolutie. Door ons te concentreren op de fundamenten kunnen we de prijsvolatiliteit in perspectief plaatsen en ons richten op de langetermijnwaarde die bitcoin te bieden heeft.

Dus, laten we de obsessie met de dagelijkse koersupdates achterwege laten en ons verdiepen in de diepere lagen van bitcoin. Want uiteindelijk is het niet de prijs die telt, maar de revolutionaire principes die aan de basis liggen van deze digitale schatkist.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Column
Thom Derks
Columns
Advertentie