Simon Bosch Simon Bosch
30/12/2022 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2022 16:04

Bitcoin exchange Binance was veruit de grootste in 2022

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin exchange Binance was veruit de grootste in 2022

Foto: Aleksandr Khmeliov / Shutterstock.com

Het afgelopen jaar is er veel kapotgegaan in de wereld van de cryptocurrencies, en helaas zijn exchanges hierin een belangrijke reden. Nadat FTX failliet is gegaan begint het eenzaam te worden aan de top. Binance is nu met afstand de grootste cryptobeurs. Zó groot zelfs dat het een enorme voetafdruk heeft.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Binance domineert in crypto-industrie

Arcane Research-analist Vetle Lunde beschrijft in een lange draad op Twitter dat Binance het overgrote deel van het volume in de crypto-markt heeft. Er zijn verschillende soorten ‘volume’, maar in vrijwel elke markt is het verreweg de grootste. Zo kun je met spot-exchanges direct crypto kopen. Dit is zo ‘vanilla’ als je kunt krijgen, en Binance is hier goed voor 92% van het volume.

Afgelopen zomer stopte Binance met het in rekening brengen van handelscommissies voor zijn BTC-paren. Sindsdien domineert Binance de markt volledig, volgens Lunde. Slechts Mt. Gox zou tijdens zijn hoogtij-dagen dit hebben geëvenaard.

Ook heb je ‘perpetuals’. Als je een perpetual-contract op BTCUSD koopt, dan krijg je bij het verkopen de winst niet uitbetaald in dollars, maar in bitcoins. Binance verwerkt hiervan 66% van al het volume in de industrie. Verder zijn er futures. Dit zijn ingewikkeldere financiële producten met grote hefbomen. Als je het volume van futures en perpetuals bij elkaar optelt is Binance goed voor 61% hiervan.

Advertentie

Binance nam volume FTX over

Ook lijken handelaren die voorheen bij FTX zaten te zijn verhuisd naar Binance. FTX was voor het faillissement een van de grootste handelsplatformen. Vanwege het grote volume was het aantrekkelijk voor grotere investeerders.

Binance heeft hetzelfde voordeel, en nu de concurrentie flink is verminderd is dit voordeel groter geworden. FTX was groot in de markten voor perpetual- en futurescontracten. Op het moment dat dit volume verdween kwam het er duidelijk snel bij Binance bovenop.

Verder heeft het bedrijf volgens de analist veel voordeel gehad van alle problemen met onbetrouwbare stablecoins. Verschillende tokens hebben hun link met de dollar verloren, maar bij Binance viel de blootstelling hieraan wel mee. Ook is binance coin (BNB) minder hard gedaald dan ethereum (ETH) en bitcoin (BTC). De cryptobeurs is zelfs niet gestopt met mensen aannemen, ondanks de bearmarkt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie