Erik Juffermans Erik Juffermans
08/06/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 16:30

Crypto beurs handelvolume keldert naar historisch laag niveau

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto beurs handelvolume keldert naar historisch laag niveau

Foto: Rcc_Btn / Shutterstock.com

Het handelsvolume op reguliere crypto exchanges heeft het laagste niveau bereikt in 4 jaar tijd. Dit blijkt uit een rapport van crypto analysebedrijf CCData over de maand mei. Het effect van de recente aanklachten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aan het adres van Binance en Coinbase zijn dus niet in de cijfers meegenomen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto beurzen in het nauw

In mei daalde het handelsvolume op gecentraliseerd exchanges (CEX) met bijna 16 procent ten opzichte van april. Volgens de data heeft de daling betrekking op alle grote exchanges. Vooral Binance kreeg een forse tik. Afgelopen december kreeg het handelsvolume op CEX’s ook al een harde klap. Destijds had dat alles te maken met de ondergang van FTX. Mensen verloren begrijpelijk het vertrouwen in gecentraliseerde exchanges.

In de eerste maanden van dit jaar krabbelde het volume weer omhoog. Dit ging samen met het koersherstel van de cryptomarkt in het eerste kwartaal. In april en mei daalde het volume echter weer hard, en kwam in mei zelfs uit onder het volume van december.

De kans is erg groot dat deze trend zich zal doorzetten. Begin deze week werden de twee grootste gecentraliseerde crypto exchanges doelwit van de Securities and Exchange Commission (SEC). Binance en Coinbase werden beiden aangeklaagd door de Amerikaanse financiële waakhond.

DeFi profiteert

Het actuele handelsvolume reflecteert deze onzekerheid. Sinds maandag, toen Binance werd aangeklaagd, daalde het volume hard. Zo daalde de afgelopen 24 uur het volume op CEX’s met bijna 30 procent (op moment van schrijven). Daarnaast haalden ook veel gebruikers van Binance hun crypto van het platform. Op dinsdag werd er een netto outflow van 779 miljoen dollar genoteerd.

Gedecentraliseerde exchanges (DEX) lijken te profiteren van de chaos. Onlangs steeg het handelsvolume op DeFi platformen met 444 procent. Dit is zeker geen verrassing. Zodra er onzekerheid rondom gecentraliseerde exchanges ontstaat, vluchten handelaren naar DeFi platformen. Dit zagen we ook gebeuren na het FTX fiasco.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie