Tim Kamp Tim Kamp
05/02/2024 21:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2024 19:42

Crypto topman die miljarden schade aanrichtte eindelijk uitgeleverd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto topman die miljarden schade aanrichtte eindelijk uitgeleverd

Foto: Mariia_A/Shutterstock

De voormalige Chief Financial Officer (CFO) van Terraform Labs, Han Chang Joon, is onlangs uitgeleverd aan Zuid-Korea. De financiële baas van het gevallen cryptobedrijf werd samen met oprichter Do Kwon aangeklaagd wegens het reizen met vervalste documenten.

Meer dan €42 miljoen aan crypto gestolen van platform op Arbitrum
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Montenegro tussenstation van cryptocriminelen

Terraform Labs is in 2018 opgericht en was gespecialiseerd in de ontwikkeling van de blockchain Terra. Deze blockchain is ontworpen voor Web3-diensten en -producten. De beslissing voor het uitleveren werd genomen door het Ministerie van Justitie van Montenegro, waar Han Chang Joon zich bevond nadat hij eerder op de vlucht was geslagen. De uitlevering heeft het Balkanland besloten op verzoek van Zuid-Korea, het land van herkomst.

Het bedrijf, gevestigd in Singapore, ging in 2022 ten onder en vroeg faillissement aan. Do Kwon en Chang Joon van Terraform Labs zijn door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigd voor fraude. Eerder probeerden zij al te vluchten vanuit de Verenigde Staten naar het thuisland.

Dit plan mislukte voor de criminelen en de tocht strandde in Montenegro. Daar werden zij sinds maart van vorig jaar vastgehouden. Tot nu:

“Het land Montenegro heeft vandaag gehandeld op verzoek van Zuid-Korea en, bij besluit van het Ministerie van Justitie, Han Chang-joon overgedragen aan de bevoegde autoriteiten van zijn thuisland”, plaatste het Ministerie van Justitie in een X-post (voorheen Twitter).

De financiële man van Terraform Labs heeft uiteindelijk ruim vier maanden in de gevangenis gezeten in Montenegro.

Advertentie

Ex-CEO mag nog even blijven

Het bedrijf van Do Kwon was verantwoordelijk van onder meer de cryptocurrencies TerraUSD en Luna. De waarde van de LUNA-munt daalde van bijna $120 dollar naar nul in mei 2022. De volledige cryptosector werd meegenomen in de neerwaartse spiraal van Terraform Labs.

Hoewel de Chief Financial Officer al uitgeleverd is aan Zuid-Korea, verblijft Do Kwon nog altijd Montenegro. Het juridische team van de Zuid-Koreaan heeft een verzoek om uitstel gedaan van het SEC-proces in de VS. Op 29 juni stond de oorspronkelijke start van het proces gepland, die nu verplaatst is naar eind maart.

In december werd de eerdere uitlevering aan Zuid-Korea en de Verenigde Staten geannuleerd. De financiële waakhond klaagt de voormalige CEO aan vanwege de $40 miljard die verloren ging bij de ineenstorting van TerraUSD en Luna. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea vragen om Kwon’s overdracht.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie