Ivo Melchers Ivo Melchers
21/11/2022 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2022 06:08

Grayscale niet transparant over bitcoin-reserves vanwege veiligheid

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: EnthusiasticPhotographers

Het delen van proof-of-reserves lijkt een nieuwe trend te zijn bij cryptobeurzen na de ondergang van FTX. Het vertrouwen in deze partijen heeft een flinke deuk opgelopen en het delen van de reserves zou deze, in hoeverre het mogelijk is, moeten herstellen. De grootste exchange ter wereld, Binance, was de eerste die bekend had gemaakt dat het op korte termijn een ‘’merkle-tree proof-of-reserves’’ beleid zou gaan hanteren. In de tussentijd heeft de exchange van Changpeng Zhao (CZ) ook al een momentopname van zijn cold en hot wallets gedeeld.

Na Binance heeft een veelvoud aan crypto exchanges ook beloofd om hetzelfde te gaan doen. Crypto.com, Kucoin, OKX, Bybit, Huobi volgden Binance en het Nederlandse Bitvavo is van plan hetzelfde te doen. Crypto exchange Kraken was alle eerdergenoemde partijen voor en hanteert inmiddels al bijna een jaar proof-of-reserves.

Nu direct crypto kopen en ruilen via Ledger door nieuwe samenwerking
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Grayscale crypto fondsen

Via de crypto fondsen van Grayscale, de grootste crypto vermogensbeheerder ter wereld, kunnen investeerders die liever niet direct crypto willen bezitten alsnog investeren in de nieuwe activaklasse. Je bezit dan een aandeel in een crypto fonds naar keuze.

De vermogensbeheerder heeft bekend gemaakt dat het niet mee gaat doen in de huidige trend van het delen van de reserves. Dit zei Grayscale vrijdagavond op Twitter:

‘’Vanwege veiligheidsoverwegingen maken we dergelijke on-chain wallet-informatie en bevestigingsinformatie niet publiekelijk beschikbaar via een cryptografisch proof-of-reserves of een andere geavanceerde cryptografische boekhoudprocedure.’’

Verder geeft Grayscale aan dat het omvallen van FTX en de bijbehorende aangewakkerde paniek geen goede reden is om de complexe beveiligingsregelingen te gaan omzeilen die de activa van de investeerders jarenlang veilig hebben gehouden.

BTC en ETH-fondsen

De prijzen van een aandeel in het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en het Grayscale Ethereum Trust (ETHE) stonden vorige week op het laagste punt ooit. De prijzen komen namelijk niet exact overeen met de koersen. Tijdens periodes van een hoge vraag kan het zijn dat de prijs van een GBTC bijvoorbeeld hoger is dan de koers van bitcoin.

Volgens data van The Block’s dashboard is GBTC momenteel verhandelbaar met een korting van 45%. ETHE heeft op het moment van schrijven een vergelijkbare korting. Het is dus duidelijk dat de vraag naar deze producten aardig is weggezakt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie