Simon Bosch Simon Bosch
05/03/2023 14:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 11:08

Overzicht: waarom is Silvergate een gevaar voor crypto?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Overzicht: waarom is Silvergate een gevaar voor crypto?

Foto: Dmitriy Prayzel/Shutterstock

Begin januari werd bekend dat de crypto-bank Silvergate Capital financieel in de problemen zit. Ook dit bedrijf is in geldnood gekomen doordat het blootstelling aan de failliet gegane exchange FTX had. Helaas werd afgelopen week bekend dat het bedrijf nog verder is weggezakt. Hier lees je wat voor bedrijf Silvergate precies is en waarom het belangrijk is voor de crypto-industrie.

Crypto wallet-bedrijf Trezor gehackt voor valse crypto promotie
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Misschien nóg een crypto-bank failliet

Vorig jaar zijn verschillende grote bedrijven uit de industrie failliet gegaan door de dalende prijzen. Het begon allemaal toen het Terra (LUNA) ecosysteem omviel, dit veroorzaakte een enorme kettingreactie die nu nog steeds te merken is. Hierna kregen ook Three Arrows Capital, Celsius, FTX en daarna Genesis het zwaar.

Door FTX is Silvergate in de problemen. Begin dit jaar werd bekend dat ook dit bedrijf kampte met vertrouwensproblemen. Klanten namen na de val van FTX 8,1 miljard dollar op. Het bedrijf besloot om 718 miljoen dollar aan schulden af te betalen, wat meer was dan alle winst die het sinds 2013 heeft weten te maken.

Advertentie

Silvergate verbonden met crypto exchanges

Technisch gezien is Silvergate een bank. Het vindt zijn oorsprong al in de jaren ‘80, het gaat dus al een tijdje mee. Sinds het bestaan van cryptocurrencies laat het institutionele klanten valuta en crypto lenen met bijvoorbeeld crypto als onderpand.

Ook biedt het cash management aan voor bedrijven. Dit houdt in dat als een bedrijf veel geld heeft dat niet opnieuw geïnvesteerd wordt, dat Silvergate dit over kan nemen met het doel om een bescheiden rendement te halen. Welke bedrijven allemaal zijn aangesloten bij Silvergate om deze reden is niet bekend.

Verder had het tot gisteren het Silvergate Exchange Network (SEN). Hiermee konden institutionele klanten en vermogende individuen gemakkelijk en snel (lees: 24/7) fiat-valuta naar elkaar versturen. In het normale bankensysteem gaat dit niet zomaar. Hier zouden meer dan 100 crypto exchanges lid van zijn. Helaas is het hiermee gestopt, blijkbaar was het risico of waren de operationele kosten te hoog om de dienst door te zetten.

Advocaten FTX-baas schrikken van strafeis van 50 jaar voor ‘superschurk’
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Impact mogelijk faillissement Silvergate onduidelijk

Tot nu toe is het nog niet duidelijk hoe groot de impact op crypto zou zijn als Silvergate ten onder zou gaan. Het bedrijf is al een hoop geld verloren, maar de impact op de markt lijkt vooralsnog beperkt te zijn. Ook hebben veel bedrijven bekendgemaakt dat ze sinds de problemen bij Silvergate geen stortingen op hun Silvergate-accounts meer toestaan.

Daarnaast hebben sommige belangrijke onderdelen van de industrie, zoals Tether, aangekondigd dat ze helemaal géén blootstelling hebben aan de crypto-bank. MicroStrategy heeft één enkele lening bij Silvergate, verder heeft ook dit bedrijf geen risico’s bij de bank. Wel is duidelijk dat het een groot bedrijf is. In het vierde kwartaal van 2022 had het bedrijf meer dan 11,3 miljard dollar op de balans staan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie