Simon Bosch Simon Bosch
07/06/2023 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2023 11:00

SEC: ‘VS hebben bitcoin helemaal niet nodig’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
De een na grootste bitcoin bezitter ter wereld is geïdentificeerd

Foto: Skrypnykov Dmytro/Shutterstock

Oorspronkelijk is bitcoin (BTC) bedacht omdat er wel eens iets mis zou kunnen gaan met de Amerikaanse dollar en met het wereldwijde financiële systeem in het algemeen. Maar Gary Gensler van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vindt het maar overdreven. De VS hebben volgens hem niet nog meer digitale valuta (lees: cryptocurrencies) nodig, want het heeft de dollar al.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

SEC’s Gensler legt aanklachten Binance en Coinbase uit

In een interview met CNBC legde SEC-directeur Gary Gensler op dinsdag uit wat de gedachtegang van de SEC was bij het aanklagen van zowel Binance als Coinbase. Op maandag was Binance de pineut, en op dinsdag is Coinbase toegevoegd aan de lange en groeiende lijst van door de SEC begonnen rechtszaken.

Aan CNBC verklaart hij dat bedrijven in de financiële industrie doorgaans maar één taak op zich nemen. Maar crypto-handelsplatformen combineren verschillende functies in één, denkt de topman. “We zien de New York Stock Exchange niet ook een hedgefonds runnen,” illustreert Gensler, waarmee hij doelt op Binance’ zusterbedrijf Merit Peak.

Ook market making hoort doorgaans niet door hetzelfde bedrijf gedaan te worden. Dat leidt namelijk al snel tot wash trading, waarmee bedrijven op bedrieglijke wijze zichzelf groter kunnen doen voorkomen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Binance is verschillende keren beschuldigd van wash trading.

Als laatste zou Binance-CEO Changpeng Zhao ook ‘de Amerikaanse wet hebben gebroken’, waarmee Gensler mogelijk doelt op het idee dat Zhao zelf ook in crypto zou hebben gehandeld terwijl hij Binance runde. Dat zou als marktmanipulatie worden beschouwd.

Volgens Gensler heeft het zo lang geduurd om de twee grootste exchanges ter wereld aan te klagen omdat de SEC alles volgens het boekje wil doen en de feiten en de wet wil volgen. Dat kost tijd.

Advertentie

Gensler: crypto is overbodig in de VS

CNBC’s Jim Cramer vroeg of Gensler ook vindt dat cryptocurrencies niet meer dan gebakken lucht zijn. “We hebben niet nog meer digitale valuta nodig, die hebben we namelijk al. Ze heten de Amerikaanse dollar, de euro en de yen. Ze zijn allemaal al digitaal. We hebben allemaal al investeringen [op digitale handelsplatformen], dus het is al digitaal,” legt Gensler uit.

De crypto-industrie omzeilt systematisch financiële regelgevingen, en het is volgens hem nodig om exchanges te dwingen zich aan de wet te houden. Het ironische is dat Coinbase juist de SEC óók heeft aangeklaagd, omdat het zou weigeren duidelijke regels op te stellen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie