Timo Bult Timo Bult Timo Bult
11/06/2022 07:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2022 07:05 Columns

Timo’s take: Crypto games kampen met complex probleem

icon-columns
Columns
Timo’s take: Crypto games kampen met complex probleem

Foto: Zoa.Arts/Shutterstock

Een van de interessantste use cases voor crypto en non-funible tokens (NFT’s) is gaming. Wie wil er nu niet geld verdienen met het spelen van games? De digitale wereld waarin crypto een belangrijke rol kan spelen sluit daarnaast perfect aan op de digitale gaming-wereld. Toch is er een grote uitdaging voor crypto games; duurzaamheid.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto games moeten het vooral hebben van nieuwelingen

Er zijn inmiddels talloze crypto games te vinden. Axie Infinity is een van de bekenste en werd vooral populair in ontwikkelingslanden. Daar verdienen sommige spelers hun brood met het vechten met, en fokken van deze digitale Axie monstertjes.

Het probleem is hier echter dat deze groep mensen het spel vooral spelen om geld te verdienen. Zij halen dus waarde uit het ecosysteem om zo hun brood te kunnen kopen. Op den duur is deze extractie van waarde, ook door spelers in het algemeen, niet houdbaar voor games.

Het feit dat deze spellen het dus vooral moeten hebben van nieuwe gamers die juist waarde in het ecosysteem stoppen om te kunnen spelen, is problematisch. Het begint dan namelijk al gauw op een Ponzi scheme te lijken. Dergelijke spellen en hun tokens zullen vooral in het begin hard in waarde kunnen stijgen, maar zodra de stijging stagneert kan dit een verdere kettingreactie veroorzaken. Minder spelers zullen zich aangetrokken voelen om te beginnen spelen en bij bestaande spelers zal het door de dalende koers al snel te heet onder de voeten worden.

Advertentie

Complexe ‘real-world’ economie in NFT games

Het is dan ook een bijzonder grote uitdaging voor ontwikkelaars om hun game duurzaam te maken. Hoe houd je spelers geïnteresseerd en houd je waarde in je game? En hoe pak je dit op een manier aan zodat het tot in de lengte der dagen voort kan bestaan?

Er zijn allerlei mogelijkheden, zoals een vorm van belasting op transacties of spelers mee laten doen aan kansspelen door hun tokens vast te zetten. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat een spel leuk genoeg moet zijn om te spelen én de opbrengsten interessant genoeg zijn.

We zijn met crypto in het algemeen nog erg vroeg en dat is zeker het geval bij crypto games. Het zal interessant worden om te zien hoe crypto games zich de komende jaren verder ontwikkelen om uit te groeien tot een functionele en duurzame use case van crypto en NFT-technologie!

Meepraten over dit soort onderwerpen? Neem dan eens een kijkje in onze Crypto Insiders Premium Discord. Hier komen alle onderwerpen omtrent crypto aan bod en ontvang je ook dagelijks updates. De eerste 30 dagen kan je gratis komen kijken.


Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie