Shane Kuijpers
21/05/2021 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2021 06:04

Aan het wachten op een Nvidia videokaart? Er is hoop! Prestaties GPU’s teruggeschroefd

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Aan het wachten op een Nvidia videokaart Er is hoop Prestaties GPU's teruggeschroefd

Chipfabrikant Nvidia gaat de strijd aan tegen miners. Crypto Mining is populair, maar wordt ook sterk bekritiseerd. De prijs van grafische kaarten is exorbitant gestegen en het wereldwijde tekort aan elektronische chips blijft aanhouden. Om die reden heeft Nvidia besloten om de nieuwe grafische kaarten (GPU’s) uit de GeForce lijn minder geschikt te maken voor miners; de hashrates gaan namelijk omlaag. De hashrate zegt iets over de snelheid van het minen, hoe hoger hoe beter.

Miners worden hierdoor hopelijk ontmoedigd, was de uitleg die het bedrijf gaf. Vanaf eind mei zouden de nieuwe grafische kaarten beschikbaar moeten zijn.

Nvidia’s GeForce kaarten zijn eigenlijk ontwikkeld voor de gaming industrie, maar omdat ze zo krachtig zijn, zijn ze ook uitermate geschikt voor het minen van cryptocurrency. En dat laatste is nou net het probleem. De videokaarten werden massaal opgekocht, waardoor prijzen omhoog schoten en de beoogde gebruiker zonder is komen te zitten.

Eerdere pogingen

Eerder bracht Nvidia de RTX 3060 grafische kaart uit met de intentie om toen al het minen te belemmeren. De hashrates waren gehalveerd, maar na een software update vorige maand was de kaart toch weer op volle sterkte. Bovendien waren er daarvoor al handige miners die de beperking van de RTX 3060 wisten te omzeilen. Die fout was ongelukkig getimed de snel stijgende koers van ethereum (ETH) op dat moment. De vraag naar GPU’s nam juist toe in plaats van af.

Ditmaal is het probleem op hardware basis aangepakt en zullen de hashrates laag blijven. Dit zal aangeduid worden met het label ‘Lite Hash Rate’ of ‘LHR’

Gas fees

Een van de redenen waarom met name het minen van ETH zo populair is, zijn de hoge gas fees. Na de recente koers crash zijn de kosten op dit moment zo’n $9 per transactie(!). Met succesvol minen wordt dit omzeild. Ethereum heeft overigens wel al aangegeven over te stappen van mining naar staking.

Of de stappen van Nvidia veel effect gaan hebben zal nog moeten blijken. Wel is het een goede stap in de juiste richting om mining op grote schaal tegen te gaan. Ethereum’s EIP-1559 update die eind van het jaar moet volgen zal hier sowieso voor zorgen.

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie