Rogier van Kuijk
08/01/2024 14:36 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2024 12:40

Crypto analyse: alles over Avalanche (AVAX)

Bitcoin-BTC Solana-SOL Ethereum-ETH more-coins-icon
icon-altcoins
Altcoin nieuws

Dag allemaal! Vandaag staat er weer een nieuwe video voor jullie aan. We duiken in de wereld van Avalanche (AVAX). Onder andere de blockchain, economie, prijsverwachting, tokenomics en staking worden besproken.

Crypto airdrops vaak enorm winstgevend, blijkt uit onderzoek
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

De Avalanche blockchain, economie en prijsverwachting

Avalanche is een derde generatie Proof of Stake blockchain. Deze is dus na Bitcoin (1e generatie) en Ethereum (2e generatie) ontstaan. De reden voor volgende (en straks 4e, 5e etc.) generaties blockchains is natuurlijk om uitdagingen bij eerdere generatie blockchains anders aan te pakken en op te lossen. Een van die componenten betreft het aantal transacties per seconden die mogelijk zijn en tegen welke kosten deze worden uitgevoerd. De hoge gas fees bij Ethereum kennen we wel en is niet toekomstvast. Dit wordt in een latere update bij Ethereum opgelost.

De Avalanche blockchain inter opereert ook met andere blockchains. Dit is cruciaal zodat er geen concurrentie ontstaat naar de toekomst en dat informatie -zonder dat de gebruiker hier hinder van heeft- eenvoudig van A naar B kan door de diverse blockchains heen.

Het aantal transacties per seconden bij Avalanche ligt rond de 4.500. Waarbij Ethereum er ongeveer 12 per seconden kan en Bitcoin 7. Dit brengt Avalanche ter hoogte van Mastercard, die zo’n 5.000 transacties per seconden aankan. Dat maakt het dus ook zeer geschikt voor betaalverkeer op grote schaal.

Solana -ook een derde generatie Proof of Stake blockchain- claimt 65.000 transacties per seconden, wat gelijk staat aan Visa. Er is dus altijd baas boven baas. Echter, natuurlijk is het aantal transacties per seconde niet het enige dat belangrijk is!

Advertentie

AVAX Tokenomics

Ten tijde van het schrijven van dit artikel staat $AVAX op zo’n $32,93 met een marktwaarde van ongeveer $12miljard. Er zijn 366 miljoen tokens in circulatie en de maximale voorraad is 720 miljoen. Zo’n 51% is in circulatie dus. Een paar belangrijke feiten over de tokenomics op een rij:

1)    De totale voorraad is gemaximeerd
Er komen nooit meer dan 720 miljoen tokens. Dit maakt een token interessant omdat er geen oneindige verwatering is, zoals we dat bij geld wel kennen.

2)    Van 51% naar 100% door staking rewards
Het vrijkomen van nieuwe supply gebeurt middels staking rewards. Kortom: participatie in de blockchain. De verwachting is dat in 2030 AVAX richting de 100% in circulatie gaat. Echter, vanwege de besturing van Governance, is het mogelijk in de toekomst de staking rewards bijvoorbeeld aan te passen, om dit proces verder te vertragen.

3)    Transactiekosten in AVAX worden verbrand
Deze kosten voor de versturende partij gaan niet naar validators en achterliggende partijen die hier tokens staken. Nee. Deze kosten worden verbrand! Dat betekent dat de totale voorraad van 720 miljoen in feite krimpt naar de toekomst toe. Daarmee is AVAX een deflationair asset.

Zelf AVAX staken

Het is mogelijk om zelf AVAX te staken. Dit kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld via een exchange, waar jij een kleiner deel van de opbrengst krijgt en sowieso geen eigenaar van de private key bent. Ook kan je het staken via een Ledger of een software wallet, zoals core. Via core.app kan je eenvoudig zelf regie nemen en staking rewards claimen.

Totale Value Locked (TVL) – ruim $1 miljard

Een indicatie van waardering voor een blockchain betreft de Total Value Locked. Dit is de waarde van assets die zijn ondergebracht binnen de wereld van een blockchain. Hoe hoger dit getal, hoe robuuster het ecosysteem.

Prijsverwachting 2024-2025

AVAX kende een All Time High in november 2021 van rond de $147. Een belangrijke notitie is dat er sinds die tijd geen enorme verwatering van tokens heeft plaatsgevonden en door staking er dus geleidelijk aan meer tokens op de markt komen. Met een huidige prijs ruim onder de $40 praat je dus over ruim een 3X om tot de vorige all time high te komen. Met alles wat er te gebeuren staat in de crypto space (spot Bitcoin ETF, halving) is het een kwestie van tijd dat vorige records weer verbroken gaan worden.

Deel dit artikel
Rogier van Kuijk

Eenrijkerleven is in 2020 opgericht door Rogier van Kuijk (41), die sinds zijn 11e belegger is, technische informatica studeerde en na een IT carrière van 20 jaar fulltime ondernemer is. Rogier deelt op Eenrijkerleven zijn passie, kennis, ervaringen en nieuwsgierigheid over geldzaken, beleggen, crypto en technologie.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie