
Foto: leksiv/Shutterstock
Ethereum (ETH) wordt wel eens de “werelds computer” genoemd, maar dat is volgens Haseeb Qureshi onterecht. De managing partner van Dragonfly Capital, een cryptocurrency investeringsfonds en onderzoeksbedrijf, zegt namelijk dat Ethereum langzamer is dan een rekenmachine uit 1990.
Qureshi meldt dat de TI-81 van Texas Instruments, uitgebracht in 1990, een snelheid heeft van ongeveer 500.000 berekeningen per seconde. In vergelijking daarmee behaalt Ethereum ongeveer 360.000 berekeningen per seconde, zegt Qureshi:
Methodology:
Ethereum can increment a counter in memory for 2 gas. If all of mainnet was filled with a single transaction incrementing a counter over an over, it’d be able to do about 360K operations/sec.
TI-81 clocks in around 500K adds/sec. pic.twitter.com/jg2Q2EPaKl
— Haseeb >|< (@hosseeb) February 10, 2020
Op Twitter stellen meerdere mensen dat Qureshi gelijk heeft en zeggen dat de naam inderdaad niet toepasselijk is, maar anderen melden juist dat ze de naam “wereld computer” nooit zo hebben geïnterpreteerd. De naam impliceert dat het globaal is, niet dat het snel is. Nick Johnson, hoofdontwikkelaar bij Ethereum, zegt:
Also that anyone in the world has access to/can build on it.
— eric.eth (@econoar) February 10, 2020
Ik denk niet dat ‘wereld computer’ ooit bedoeld was als ‘krachtig’; het “wereld” -deel is omdat de uitvoering door iedereen kan worden geverifieerd.
En dat iedereen ter wereld hier toegang toe heeft en op kan bouwen.
Nate Maddrey, onderzoeker bij Coin Metrics, zegt:
To me “world computer” always referred to shared global state, not to speed. Yes a TI-81 may be faster than Ethereum, but a calculator does not give you access to a secure, public database and shared execution environment
— Nate Maddrey (@natemaddrey) February 10, 2020
Voor mij verwees “wereld computer” altijd naar gedeelde globale toestand, niet naar snelheid. Ja, een TI-81 is misschien sneller dan Ethereum, maar een rekenmachine geeft u geen toegang tot een veilige, openbare database en gedeelde uitvoeringsomgeving
Ja, wereldcomputer is een vreemde analogie. Maar veel minder hardware kracht bracht mannen op de maan en terug.
Aldus Martina Krung, een crypto-analist uit Zwitserland. Het Ethereum-netwerk zit momenteel in de overgang naar Ethereum 2.0. Hiermee stapt het netwerk over naar een Proof-of-Stake (PoS) protocol wat ervoor moet zorgen dat het netwerk krachtiger wordt en meer transacties per seconde (TPS) aankan: van de huidige 15 TPS naar wellicht duizenden. Deze upgrade, genaamd Serenity, kan echter nog een aantal jaar in beslag nemen voordat het volledig is doorgevoerd.
In gerelateerd nieuws werkte Optimism, dat voorheen Plasma heette, aan een layer-2 oplossing voor Ethereum vergelijkbaar met het Lightning Network. Het project was echter gefaald. Ashwin Ramachandran, tevens partner bij Dragonfly Capital, beschreef dit onlangs als “de dood van Plasma.”
Nu werkt het bedrijf onder de naam Optimism aan een nieuwe schaalbaarheidsoplossing: een zogenaamde Optimistic Virtual Machine (OVM) gebaseerd op de Ethereum Virtual Machine (EVM). Het doel is om nog steeds het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum op te lossen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.