Shane Kuijpers
13/05/2021 12:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/05/2021 12:08

Facebook dunt crypto plannen verder uit, wat blijft ervan over?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Facebook dunt crypto plannen verder uit, wat blijft ervan over

De door Facebook gesteunde ‘Diem Association’ heeft plannen aangekondigd voor een pilot van een Amerikaanse stablecoin. Details hierover zijn echter nog niet bekend.

De lang uitgestelde plannen van Facebook op het gebied van cryptocurrency hebben afgelopen woensdag een kleine stap gezet nadat Diem een Amerikaanse stablecoin aankondigde. De Diem Association is opgesteld door Facebook ter ontwikkeling van een eigen cryptomunt. Bij de lancering kunnen consumenten de digitale munt bij een select netwerk van bedrijven. De prijs van de coin is gekoppeld aan de waarde van de dollar.

Dit plan is een drastisch afgenomen versie van wat Facebook in de zomer van 2019 aankondigde. Toen zou het social media bedrijf een wereldwijde cryptomunt lanceren samen met financiële grootmachten Visa en PayPal. Dit plan strandde echter al snel door strenge regelgeving, waardoor belangrijke partners het project los lieten.  

Bij de aankondiging van de stablecoin maakte Diem eveneens bekend dat het hoofdkantoor in Zwitserland zou verplaatsen naar de VS. Dit moet de plannen voor de digitale munt, vanaf nu US Diem genoemd, vereenvoudigen. De Association gaf ook aan dat de Californische Silvergate Bank de exclusieve uitgever van de munt zou zijn. Silvergate heeft al ervaring met andere crypto bedrijven.

“De vorming van dit partnerschap is een belangrijke stap in de voorbereiding van een Diem USD pilot”,

zei de Diem Association in een verklaring. In die verklaring werd overigens niet duidelijk wanneer de pilot gelanceerd gaat worden en wanneer consumenten er mee in aanraking zullen komen.

Diem Association stond ooit bekend onder de naam Libra, maar sinds december hebben ze die naam achter zich gelaten, onder andere om zich te distantiëren van de plannen van het oorspronkelijke project. Dat het project is onrust verkeert blijkt wel uit het feit dat de oprichters vertrokken zijn, evenals bijna alle belangrijke leidinggevenden. Vorige maand vertrok ook de Vice President van Diem, Dantes Disparte, om aan de slag te gaan bij Circle

De partners van Diem zijn niet meer terug te vinden op de website, maar een aantal grote namen die hun vertrek niet hebben aangekondigd zijn o.a. Spotify, Shopify, Uber en Coinbase. Als Diem USD daadwerkelijk wordt gelanceerd moeten deze bedrijven de kern vormen van een netwerk dat wordt ondersteund door Facebook. Hierdoor zouden consumenten onder meer elkaar kunnen betalen via platformen als WhatsApp en Messenger.

Een consortium als dat van Diem gaat ongetwijfeld genoeg aandacht trekken, maar het is nog maar zeer de vraag hoe toegewijd Facebook zelf nog is. Toen de cryptoplannen van Facebook in 2019 bekend werden gemaakt boog Mark Zuckerberg zich zelf over de marketingwerkzaamheden. De geplande munt kreeg toen nog gekscherend de bijnaam ‘Zuck Bucks’. 

Afgelopen woensdag heeft Facebook de nieuwe stablecoin echter niet eens genoemd. Mogelijk komt dit omdat het bedrijf zich bewust gedeisd houdt om geen aandacht van Amerikaanse wetgevers te trekken. Eerdere versies van het project kregen namelijk met redelijk wat weerstand te kampen.

De Diem Association zou zomaar eens achter de feiten aan kunnen lopen. Op de website staat nog steeds dat ze gevestigd zijn in Zwitserland en de Twitter pagina is al sinds december niet meer actief geweest. Ondertussen zijn er ook een groeiend aantal andere bedrijven die al wel een stablecoin hebben gelanceerd of aangekondigd, waaronder PayPal. Wordt vervolgd. 

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie