Rico Engelbarts
13/09/2018 12:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/09/2018 12:08

Hoogleraar Universiteit van Berkeley: stablecoin niet levensvatbaar

icon-altcoins
Altcoin nieuws

In een week waarin twee verschillende cryptocurrency-exchanges een eigen stablecoin gelanceerd hebben als alternatief voor het controversiële Tether (USDT), stelt Barry Eichengreen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Berkeley, in een op 11 september gepubliceerde verhandeling genaamd “The Stable Coin Myth” dat alle stablecoins, of ze nou een-op-een aan de dollar gekoppeld zijn of niet, niet “levensvatbaar” zijn.


In het stuk schrijft Eichengreen dat de aantrekkingskracht van de stablecoin te begrijpen valt: door een vaste waarde aan een stablecoin te koppelen, vormen zij een betrouwbaar betaalmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel, iets wat volgens Eichengreen van andere cryptocurrencies niet gezegd kan worden:

Maar conventionele cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), handelen tegen sterk fluctuerende prijzen, wat betekent dat hun koopkracht, hun macht over goederen en services, zeer onstabiel zijn. Derhalve zijn ze onaantrekkelijk als rekeneenheden.

Eichengreen stelt dat stablecoins het probleem van volatiliteit op proberen te lossen en dat ze “omdat hun waarde stabiel is in termen van dollars […] aantrekkelijk zijn als rekeneenheden en oppotmiddelen”, en daarmee zijn stablecoins niet alleen maar instrumenten voor financiële speculatie…

Maar dit betekent niet dat ze levensvatbaar zijn.

Zelfs wanneer een stablecoin een-op-een gedekt wordt door de dollar (of een andere fiat-valuta, zoals de Zwitserse frank bij de Liechtensteinse stablecoin) kan Eichengreen zich niet inbeelden waarom iemand “een perfect liquide dollar, die ondersteund wordt door het volledige vertrouwen en krediet van de Amerikaanse overheid” zou uitwisselen voor “een cryptocurrency met een twijfelachtige achtergrond die lastig te gebruiken is”. Hij vervolgt:

Deze uitwisseling kan aantrekkelijk zijn voor witwassers en belastingontduikers, maar niet voor anderen. Met andere woorden, het is niet vanzelfsprekend dat het model zal opschalen, of dat regering het zullen toestaan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement