Monero ondergaat grote upgrade, wat verandert aan de privacy coin?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Monero ondergaat grote upgrade, wat verandert aan de privacy coin?

Foto: Inked Pixels/Shutterstock

Monero (XMR), de bekende privacy coin, onderging gisteren een grote upgrade onder de naam ‘Fluorine Fermi’, die al in april officieel is onthuld. De upgrade heeft versienummer 0.18 en biedt een aantal grote verbeteringen voor het cryptocurrency netwerk.

Grote upgrade voor Monero nu live

In een blogpost schreven de ontwikkelaars dat deelnemers van het netwerk hun nodes moeten updaten, omdat de netwerkupgrade in principe een hard fork is. De nieuwe versie heeft een flink aantal verbeteringen omtrent snelheid en privacy van de crypto.

Monero gebruikt zogenaamde ‘rings’. Blockchains gebruiken digitale handtekeningen of hashes om transacties te bevestigen. De ringen zijn groepjes van deze handtekeningen die het extra onduidelijk maken van wie een transactie afkomstig is. Dit aantal is nu vergroot van elf stuks naar zestien.

Ook is het Bulletproofs+-algoritme geïmplementeerd. Dit verkleint de opslagruimte die je nodig hebt voor een transactie, wat de snelheid van het netwerk vergroot. De prestaties moeten hierdoor met 5% tot 7% toenemen.

Ook de grafische gebruikersinterface (GUI) is verbeterd. Er zijn nieuwe app-versies van hardwarewallets van Ledger en Trezor. De tijd tussen het openen van je walletsoftware en het verversen van je balans gaat nu sneller, zelfs 30% tot 40% sneller.

Je kunt verder de ‘homepagina’ van de app nu overslaan, en de multi-signature-functionaliteit is ook verbeterd. Er zijn verder van kleine bugfixes en belangrijke beveiligingspatches toegevoegd.

Overheden geen fan van Monero

Monero is één van de meest controversiële cryptomunten op de markt. Het probeert namelijk je privacy beschermen, terwijl de meeste blockchains bijna helemaal transparant zijn. Overheden vinden de transparantie erg prettig omdat dit misdaadbestrijding een stuk gemakkelijker maakt. Monero wordt juist vanwege de betere privacy veel gebruikt door criminelen.

Maar overheden gaan wel erg ver in hun oorlog tegen privacy. Dat bleek bijvoorbeeld afgelopen vrijdag, toen de Nederlandse Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) een Tornado Cash-medeoprichter arresteerde, tot afgrijzen van de crypto-gemeenschap.

Afgelopen april ontdekte het Reddit-forum voor crypto dat crypto-exchanges niet altijd de hoeveelheid XMR-tokens hebben als ze zeggen. De privacyfuncties voorkomen namelijk dat handelsplatformen hier wel eerlijk over moeten zijn. De forumleden wilden een soort short-squeeze à la WallStreetBets organiseren.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie