Roy van Krieken Roy van Krieken
18/10/2021 15:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/10/2021 15:11

Cybersecurity rapport: Bitcoin (BTC) en Monero (XMR) het vaakst geëist bij ransomware aanvallen

Nieuws
Cybersecurity rapport: Bitcoin (BTC) en Monero (XMR) het vaakst geëist bij ransomware aanvallen

Helaas komt het vaak voor dat bedrijven en instanties het doelwit worden van hackers. Deze hackers gebruiken steeds vaker zogeheten ransomware, ofwel gijzelsoftware, om door middel van een cyberaanval geld van de slachtoffers afhandig te maken. Dergelijke aanvallen kunnen de computersystemen op slot zetten of er wordt belangrijke en gevoelige informatie gestolen. Teleurstellend is het feit dat het losgeld vaak gevraagd wordt in de vorm van cryptocurrencies.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FinCEN rapport

Uit een rapport dat recent is opgesteld door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) in de Verenigde Staten blijkt dat de verbondenheid tussen ransomware aanvallen en bitcoin (BTC) groot is.Het rapport gaat diep in op de relatie tussen ransomware aanvallen en de wereld van cryptocurrencies en de conclusies zijn niet mals.

Het rapport stelt dat FinCEN in 2021 zo’n $5,1 miljard aan bitcoin transacties op het spoor is gekomen die in alle waarschijnlijkheid iets te maken hebben gehad met een ransomware aanval. Volgens het rapport van FinCEN is bitcoin de meest gebruikte manier voor hackers om hun losgeld te eisen. Monero (XMR) staat op de tweede plek.

In het rapport wordt ook dieper ingegaan op de methodes van dergelijke ransomware hackers. Het geeft aan dat deze criminelen vaak op zoek zijn naar manier om compleet anoniem te blijven. Daarom staat monero hoogstwaarschijnlijk ook op de tweede plek. Cryptocurrencies zoals monero en DASH hebben anonimiteit namelijk hoog in het vaandel staan.

Dergelijke privacy cryptocurrencies gebruiken bepaalde encryptietechnieken die ervoor zorgen dat het praktisch onmogelijk wordt om transacties naar een bepaalde persoon te traceren. Voor ransomware hackers met het doel om losgeld te eisen is dit natuurlijk perfect.

Advertentie

Regulatie

Deze ontwikkelingen zijn voor overheden en regulatoren uiteraard een doorn in het oog. Autoriteiten over de hele wereld zien het niet graag gebeuren dat criminelen op deze manier bijna vrij spel krijgen. Het gebruik van cryptocurrencies bij cybercriminaliteit is voor veel van deze instanties dan ook een reden om de wereld van cryptocurrencies verder te reguleren.

Het is ook een van de belangrijkste argumenten voor het opzetten van zogeheten central bank digital currencies (CBDC). Dit zijn cryptocurrencies die worden beheerd door centrale banken van landen en vertegenwoordigen eigenlijk een digitale versie van bestaande fiat valuta. Een significant deel van de crypto gemeenschap ziet dergelijke CBDC’s echter helemaal niet zitten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie