Ripple CEO waarschuwt dat SEC het bedrijf gaat aanklagen, wat hangt het boven het hoofd?

Ripple wordt wellicht binnenkort aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de verkoop van de XRP (XRP) cryptocurrency. Dat meldt Ripple CEO Brad Garlinghouse in een interview met Fortune, gepubliceerd op 22 december:

Security of niet?

De SEC gaat waarschijnlijk Ripple aanklagen voor de verkoop van securities (effecten) zonder vergunning. De SEC heeft eerder gezegd dat bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) geen securities zijn, mede dankzij hun gedecentraliseerde aard.

XRP wordt echter al langer bekritiseerd door de community dat de cryptocurrency gecentraliseerd is. Ripple bezit zo’n 50 miljard XRP in een zogeheten escrow account, of borgrekening. Het bedrijf dumpt hiervan regelmatig een deel op de spotmarkt.

De kwestie of XRP een security is of niet is speelt al langer en deze rechtszaak hangt dan ook al langer boven het hoofd van Ripple. Het bedrijf zit al verwikkeld in een civiele rechtszaak omtrent dezelfde kwestie.

Garlinghouse haalt hard uit naar SEC voorzitter Jay Clayton. De CEO zegt in een document op de website van Ripple dat de SEC voorzitter nog net voor het einde van zijn termijn even snel “winnaars en verliezers” wil kiezen. Ripple ontkent overigens dat XRP een security of investeringscontract is:

“De theorie van de SEC, dat XRP een beleggingscontract is, klopt niet met de feiten, de wet en de aandelen. Het bewijzen van de zaak komt neer op een ongekende en slecht ontworpen uitbreiding van de Howey-test en de handhavingsautoriteit van de SEC tegen digitale activa. XRP is een valuta. XRP is vergelijkbaar met bitcoin en ether, waarvan de SEC heeft vastgesteld dat het geen effecten zijn.”

Verder worden in het document bitcoin en ether twee “Chinese gecontroleerde virtuele valuta” genoemd en wordt beweerd dat alle innovatie in de industrie naar China zal gaan als de aanklacht succesvol zou zijn.

Aanvechten of verlaten?

Garlinghouse zegt dat Ripple bereid is om deze aanklacht aan te vechten, maar het bedrijf heeft ook al eerder gedreigd de VS te verlaten vanwege onduidelijke regelgeving.

Yoshitaka Kitao, CEO van SBI Holdings, zegt dat de Japanse financiële toezichthouder al duidelijk heeft gemaakt dat XRP geen security is:

Het is vooralsnog onbekend wanneer Ripple ook daadwerkelijk aangeklaagd wordt en wanneer de rechtszaak dan zou plaatsvinden. De koers van XRP heeft echter wel al een klap ontvangen en staat ongeveer 16% in de min in de afgelopen 24 uur.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
SATOS
€26.254,80 Kopen
1
Bitvavo
€25.801,30 Kopen
2
Bitcoinmeester
€26.034,50 Kopen
3
Litebit
€26.036,90 Kopen
Meer nieuws

XRP, BNB, USDC en DOGE worden nu ondersteund op Pornhub

Pornhub, een zeer populaire pornografische website, ondersteunt nu ook XRP (XRP), Binance Coin (BNB), USD Coin (USDC) en Dogecoin (DOGE). Dat viel als eerst...

Bitcoin (BTC) whales en fundamentals tonen bullish beeld

De hoeveelheid aan bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC erop, oftewel de zogeheten bitcoin-whales, is dit jaar hard toegenomen. Sinds de jaarwisseling hebben...

Bitcoin (BTC) koers na behoorlijke daling weer terug bij af, altcoins worden niet gespaard

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen 24 uur aardig teruggezakt nadat de bulls opnieuw niet door de weerstand bij $37.500 heen konden breken. De komende...

Polkadot (DOT) corrigeert na enorme stijging, maar deze aankondigingen kunnen de koers weer doen opleven

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Polkadot (DOT) nu de vierde grootste cryptocurrency is qua marktkapitalisatie. De DOT koers was in drie weken...

Bitcoin wordt vooral illegaal gebruikt, zegt nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, maar klopt dat wel?

Janet Yellen, de aankomende Amerikaanse minister van Financiën, noemt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) “bijzonder zorgelijk” en zegt dat ze voornamelijk gebruikt worden voor illegale...

Ripple medeoprichter Jed McCaleb dumpt miljoenen XRP ondanks rechtszaak

Jed McCaleb, medeoprichter van Ripple en Mt. Gox, is weer begonnen met het dumpen van grote hoeveelheden XRP (XRP) op de markt. McCaleb verkocht in...