Kevin Schijven Kevin Schijven
22/12/2020 10:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2023 09:56

Ripple CEO waarschuwt dat SEC het bedrijf gaat aanklagen, wat hangt het boven het hoofd?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple CEO waarschuwt dat SEC het bedrijf gaat aanklagen, wat hangt het boven het hoofd?

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple wordt wellicht binnenkort aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de verkoop van de XRP (XRP) cryptocurrency. Dat meldt Ripple CEO Brad Garlinghouse in een interview met Fortune, gepubliceerd op 22 december:

Security of niet?

De SEC gaat waarschijnlijk Ripple aanklagen voor de verkoop van securities (effecten) zonder vergunning. De SEC heeft eerder gezegd dat bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) geen securities zijn, mede dankzij hun gedecentraliseerde aard.

XRP wordt echter al langer bekritiseerd door de community dat de cryptocurrency gecentraliseerd is. Ripple bezit zo’n 50 miljard XRP in een zogeheten escrow account, of borgrekening. Het bedrijf dumpt hiervan regelmatig een deel op de spotmarkt.

De kwestie of XRP een security is of niet is speelt al langer en deze rechtszaak hangt dan ook al langer boven het hoofd van Ripple. Het bedrijf zit al verwikkeld in een civiele rechtszaak omtrent dezelfde kwestie.

Garlinghouse haalt hard uit naar SEC voorzitter Jay Clayton. De CEO zegt in een document op de website van Ripple dat de SEC voorzitter nog net voor het einde van zijn termijn even snel “winnaars en verliezers” wil kiezen. Ripple ontkent overigens dat XRP een security of investeringscontract is:

“De theorie van de SEC, dat XRP een beleggingscontract is, klopt niet met de feiten, de wet en de aandelen. Het bewijzen van de zaak komt neer op een ongekende en slecht ontworpen uitbreiding van de Howey-test en de handhavingsautoriteit van de SEC tegen digitale activa. XRP is een valuta. XRP is vergelijkbaar met bitcoin en ether, waarvan de SEC heeft vastgesteld dat het geen effecten zijn.”

Verder worden in het document bitcoin en ether twee “Chinese gecontroleerde virtuele valuta” genoemd en wordt beweerd dat alle innovatie in de industrie naar China zal gaan als de aanklacht succesvol zou zijn.

Aanvechten of verlaten?

Garlinghouse zegt dat Ripple bereid is om deze aanklacht aan te vechten, maar het bedrijf heeft ook al eerder gedreigd de VS te verlaten vanwege onduidelijke regelgeving.

Yoshitaka Kitao, CEO van SBI Holdings, zegt dat de Japanse financiële toezichthouder al duidelijk heeft gemaakt dat XRP geen security is:

Het is vooralsnog onbekend wanneer Ripple ook daadwerkelijk aangeklaagd wordt en wanneer de rechtszaak dan zou plaatsvinden. De koers van XRP heeft echter wel al een klap ontvangen en staat ongeveer 16% in de min in de afgelopen 24 uur.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie