Timo Bult Timo Bult
01/05/2022 10:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2022 10:49

Solana netwerk opnieuw uit de lucht, dit keer 7 uur lang onbereikbaar

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana netwerk opnieuw uit de lucht, dit keer 7 uur lang onbereikbaar

Foto: Skorzewiak/Shutterstock

Solana (SOL) heeft een vervelende nacht achter de rug. Het netwerk ging uit de lucht nadat een project op het netwerk werd aangevallen door een zwerm van bots. Solana ging hierdoor uiteindelijk 7 uur uit de lucht.

Solana crisis: waarom momenteel 77% van alle transacties faalt
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Solana aangevallen via NFT tool

Het aanvalspunt voor de bots was Candy Machine, een tool waarmee non-fungible tokens (NFT) gemaakt kunnen worden. De bots veroorzaakten naar verluidt maar liefst vier miljoen transacties per seconde. Uiteindelijk kon het netwerk de druk niet meer aan waardoor de validators geen consensus meer konden bereiken. De aanmaak van nieuwe blocks werd tot stoppen gedwongen.

“Solana Mainnet Beta verloor de consensus nadat een enorme hoeveelheid inkomende transacties (4 miljoen per seconde) het netwerk overspoelde, met meer dan 100 gbps. Ontwikkelaars onderzoeken nog steeds waarom het netwerk niet kon herstellen en validator operators bereiden zich voor op een herstart.”

En die herstart is uiteindelijk om 5 uur vanochtend gerealiseerd. Dit houdt in dat het netwerk weer is opgestart vanaf het punt waar het misging. Even werd overwogen om Candy Machine uit te sluiten middels de herstart, maar al gauw kwam de Solana community tot de conclusie dat dit censuur zou zijn.

Solana doet het weer, Candy Machine lost probleem op

Solana doet het dus weer en ook Candy Machine heeft ervoor gezorgd dat het niet nog eens kan gebeuren. Het heeft namelijk een botting penalty ingesteld om te voorkomen dat bots talloze transacties kunnen uitvoeren.

Het is overigens niet de eerste keer dat Solana uit de lucht was. Begin dit jaar was het al eens raak na een distributed denial of service (DDoS) aanval. Kort daarna ondervond het netwerk opnieuw problemen. De problemen, die zich helaas vaker voordoen, zijn reden voor heftige kritiek. Zo zei de CIO van Cyber Capital eind vorig jaar dat Solana “fundamentele ontwerpfouten” heeft.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie