Erik Juffermans Erik Juffermans
09/11/2022 14:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 14:40

Volgens JPMorgan kunnen we veel leren van de crypto crash

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum ETF in mei? JPMorgan is sceptisch, schat kans lager dan 50%

Foto: lentamart/Shutterstock

Volgens JPMorgan, de enorme Amerikaanse investeringsbank, is de huidige penibele situatie van de crypto markt het gevolg van gebrekkige regulatie. Ondanks de vrije val van vele cryptocurrencies, ziet de bank een toekomst in blockchain technologie. Hierbij gaat het vooral om de technologie achter stablecoins meent de bank.

Bitcoin en ethereum fondsen lekken geld, CoinShares legt uit waarom
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Gebrek aan regulatie in crypto

In een rapport dat deze week openbaar werd gemaakt, benadrukte JPMorgan de waarde van cryptomunten die gelinkt zijn aan bestaande assets zoals de dollar of goud, oftewel stablecoins. Het gebruik van cryptografische tokens voor bestaande assets gaat volgens de bank “de toekomst van het monetaire systeem vormen”.

Het rapport voegt hieraan toe dat het zeer belangrijk is om een balans te vinden tussen innovatie, financiële stabiliteit en bescherming van consumenten. Volgens de bank is het nog niet duidelijk welke rol de particuliere sector en de consument precies hierbij moeten innemen. 

De bank vindt duidelijk dat er nog veel mankeert aan de regulaties omtrent de crypto sector. Een van de voornaamste punten die het aanhaalt is know-your-customer (KYC) protocollen. Dit zijn processen die platformen moeten gebruiken om de identiteit van gebruikers te verifiëren. Volgens de bank kan dit het gebruik van crypto door witwassers en terroristen voorkomen. De meeste grote exchanges hanteren echter al lange tijd KYC-maatregelen.

“Een perfect wettelijk kader is moeilijk te realiseren vanwege politieke en technologische variabelen. Desondanks legt de recente crypto crash het gebrek aan regulatie aan het licht.”

Crypto dreiging voor banken

JPMorgan is dus erg stellig in haar positie jegens de crypto sector. Volgens de bekende Amerikaanse investeerder Kevin O’Leary voelt de CEO van JP Morgan zich bedreigd door de crypto industrie. Dit zou de aansporingen van de bank voor meer regulatie verklaren. Volgens O’Leary zou adoptie van crypto de winsten van banken in kunnen perken. Waar banken nu veel verdienen aan inefficiënties en transactiekosten, leidt crypto potentieel tot juist meer economische efficiëntie.

“Dit is geen speculatie, maar crypto adoptie leidt tot het verlagen van de kosten binnen de economie. Meer transparantie, productiever, compleet controleerbaar, gereguleerd, maar minder duur. Dus, voelt Jamie Dimon [CEO JP Morgan] zich bedreigd? Natuurlijk! Economische inefficiëntie is een belangrijke bron van inkomsten voor zijn bank.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie