Foto: Anton_AV/Shutterstock
De afgelopen tijd stond in het teken van Fear, Uncertainty, Doubt (FUD) rondom het energieverbruik van Bitcoin (BTC). Dit alles werd aangewakkerd door een tweet van Elon Musk waarin het stelde dat Tesla niet langer bitcoin zou gaan accepteren als betaalmiddel. Hij gaf als belangrijkste reden het gigantische energieverbruik van Bitcoin.
Inmiddels hebben fans van Bitcoin dit proberen te ontkrachten. Zo liet Galaxy Digital, het bedrijf van miljardair Mike Novogratz, weten dat ze een rapport hebben laten opstellen. Uit dat rapport zou blijken dat het allemaal wel meevalt met dat effect dat Bitcoin zou hebben op het klimaat. Bitcoin zou veel minder energie verbruiken dan zowel goud als het bankensysteem.
Opnieuw is er een onderzoeksrapport naar buiten gekomen dat indirect aantoont dat de banken een vele malen grotere vervuiler zijn dan Bitcoin. Dit keer gaat het om een onderzoek dat in leven is geroepen door klimaatorganisaties Greenpeace en het WWF. Het onderzoeksrapport laat in detail zien wat de CO2-uitstoot van het internationale bankensysteem is.
Alleen al banken in het Verenigd Koninkrijk zouden verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 805 miljoen ton CO2. Dat is bijna het dubbele van de totale uitstoot van het land waarin de banken hun hoofdkantoor hebben staan.
Het probleem gaat echter veel verder dan alleen het Verenigd Koninkrijk. Volgens een ander onderzoeksrapport gesteund door honderden activistische organisaties uit meer dan 50 landen is het feit dat banken grootschalig investeren in fossiele brandstoffen nog kwalijker. Het rapport stelt dat sinds de klimaatakkoorden van Parijs de 60 grootste banken van de wereld ruim $3,8 biljoen hebben geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Vooral de grootste Amerikaanse banken maakten zich hier schuldig aan.
Gebruikt Bitcoin veel energie? Ja. Het is echter belangrijk om dit in de context te plaatsen. Uit verschillende onderzoeksrapporten komt naar buiten dat niet Bitcoin het probleem is, maar de grote, globale institutionele banken. Volgens velen is daarom de recent verspreide FUD rondom bitcoin ietwat overdreven.