Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin (BTC) netwerk blijft maar afnemen sinds de afgelopen halving. Op 12 mei vond de derde halving van bitcoin plaats, sindsdien is beloning voor bitcoin-mining gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.
Kort voor de halving piekte de hash rate van bitcoin. Data van blockchain.com toont aan de hash rate toen naar zo’n 122 exahashes per seconde (EH/s) schoot. Kort voor de crash medio maart, veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, piekte ook de hash rate rond 122 EH/s.
Vervolgens daalde deze hard omlaag naar ongeveer 95 EH/s eind maart. Blockchain.com toont aan dat de hash rate op 25 mei zelfs nog verder gezakt is naar ongeveer 90 EH/s. Data van BitInfoCharts toont een daling van 137 EH/s op 11 mei naar 84 EH/s op 24 mei. Coin Metrics toont een daling van 136 EH/s naar 87 EH/s.
Glassnode, tevens een blockchainanalysebedrijf, geeft echter aan kanttekening bij dit verhaal. Glassnode meldt dat hoewel de hash rate is afgenomen, ook de zogeheten difficulty, of moeilijkheidsgraad, omlaag is gegaan. Hierdoor zijn de opbrengsten voor miners, die nog niet gecapituleerd zijn, juist het hoogst in 2 jaar.
While the #Bitcoin hash rate declined with the cut of block rewards since the halving and $BTC mining difficulty has been adjusted accordingly, miner revenues from fees haven’t seen these highs since more than 2 years.
Read more on Glassnode Insights 👇https://t.co/jcn3iqrjZf pic.twitter.com/uEnpVo9RM2
— glassnode (@glassnode) May 22, 2020
Er werd voor de halving al gevreesd dat miners wellicht massaal zouden capituleren. Hun rendementen zouden door de halving te laag uitvallen, vooral als bitcoin niet de prijs van $10.000 weet vast te houden. Momenteel heeft bitcoin moeite om boven $9.000 te blijven. Er is dus een redelijke kans dat de capitulatie onder miners de komende tijd zal doorzetten. Dat hoeft niet meteen een grote impact op de prijs te hebben, vanwege de difficulty adjustment, maar kan wel leiden tot een onveiliger netwerk.
Vorige week kwam naar buiten dat bitcoin-mining mogelijk wordt verboden in de Chinese provincie Sichuan, het epicentrum van al het bitcoin-mining ter wereld. De Iraanse president Rouhani daarentegen gaf onlangs aan dat zijn regering juist wil beginnen met het minen van cryptocurrency.