Kevin Schijven Kevin Schijven
26/05/2020 11:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/05/2020 11:19

Bitcoin (BTC) hash rate blijft maar dalen sinds halving

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) hash rate blijft maar dalen sinds halving

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin (BTC) netwerk blijft maar afnemen sinds de afgelopen halving. Op 12 mei vond de derde halving van bitcoin plaats, sindsdien is beloning voor bitcoin-mining gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.
Kort voor de halving piekte de hash rate van bitcoin. Data van blockchain.com toont aan de hash rate toen naar zo’n 122 exahashes per seconde (EH/s) schoot. Kort voor de crash medio maart, veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, piekte ook de hash rate rond 122 EH/s.
Vervolgens daalde deze hard omlaag naar ongeveer 95 EH/s eind maart. Blockchain.com toont aan dat de hash rate op 25 mei zelfs nog verder gezakt is naar ongeveer 90 EH/s. Data van BitInfoCharts toont een daling van 137 EH/s op 11 mei naar 84 EH/s op 24 mei. Coin Metrics toont een daling van 136 EH/s naar 87 EH/s.
Glassnode, tevens een blockchainanalysebedrijf, geeft echter aan kanttekening bij dit verhaal. Glassnode meldt dat hoewel de hash rate is afgenomen, ook de zogeheten difficulty, of moeilijkheidsgraad, omlaag is gegaan. Hierdoor zijn de opbrengsten voor miners, die nog niet gecapituleerd zijn, juist het hoogst in 2 jaar.


Er werd voor de halving al gevreesd dat miners wellicht massaal zouden capituleren. Hun rendementen zouden door de halving te laag uitvallen, vooral als bitcoin niet de prijs van $10.000 weet vast te houden. Momenteel heeft bitcoin moeite om boven $9.000 te blijven. Er is dus een redelijke kans dat de capitulatie onder miners de komende tijd zal doorzetten. Dat hoeft niet meteen een grote impact op de prijs te hebben, vanwege de difficulty adjustment, maar kan wel leiden tot een onveiliger netwerk.
Vorige week kwam naar buiten dat bitcoin-mining mogelijk wordt verboden in de Chinese provincie Sichuan, het epicentrum van al het bitcoin-mining ter wereld. De Iraanse president Rouhani daarentegen gaf onlangs aan dat zijn regering juist wil beginnen met het minen van cryptocurrency.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie