Kevin Schijven Kevin Schijven
21/06/2021 12:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/06/2021 12:15

Bitcoin (BTC) hash rate daalt naar laagste punt in bijna 8 maanden, wat zit hierachter?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) hash rate daalt naar laagste punt in bijna 8 maanden, wat zit hierachter

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten hash rate, of totale rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk blijft alsmaar verder dalen. Volgens BitInfoCharts kwam de hash rate op 20 juni op 91,2 exahashes per seconde (EH/s) uit, het laagst sinds begin november 2020.

BitInfoCharts toont aan dat op 13 mei nog een all-time high (ATH) van 171 EH/s werd bereikt, dat is dus een daling van bijna 50% in iets meer dan een maand. Andere websites tonen iets andere hash rate cijfers, maar dat komt doordat dit schattingen zijn.

De reden voor deze enorme daling is hoofdzakelijk in China te vinden. Chinese mining-farms zijn verantwoordelijk voor een enorm deel van alle bitcoin-mining, naar schatting was dat zelfs zo’n 50 tot 65%. Echter treedt het land de afgelopen weken hard op tegen de cryptocurrency industrie en steeds meer provincies dwingen mining-farms te sluiten.

Vooral het recente optreden in Sichuan zorgt voor een grote klap op de hash rate. In Sichuan staat namelijk een grote waterkrachtcentrale die tijdens het regenseizoen aan veel mining-farms overtollig stroom voor zeer goedkoop levert. Vorige week werden deze farms van het stroomnetwerk afgesloten. Kort daarna kondigde ook de stad Ya’an een dergelijk verbod aan.

De dalende hash rate zorgde vorige week ook voor een daling van de zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad. Twee aanpassingen omlaag achter elkaar zijn al zeldzaam, maar het ziet er naar uit dat we wellicht volgende week een derde op rij zullen zien.

De koers van bitcoin en de hash rate lijken sterk gecorreleerd te zijn. In april, toen bitcoin voor het eerst dit jaar crashte, zagen we ook de hash rate even hard dalen vanwege een incident in China. Toch is het moeilijk te zeggen of de prijs de hash rate volgt of andersom, een soort kip-en-eiprobleem.

Vanochtend vingen de koersen weer een zware klap en dat heeft wellicht te maken met deze dalende hash rate alsmede meer fear, uncertainty & doubt (FUD) vanuit China. Vanochtend kwam weer negatief nieuws uit China naar buiten. Een ministerie had weer een statement omtrent een oud verbod gepubliceerd en vervolgens weer snel verwijderd, meldt Colin Wu van Wu Blockchain. Hij speculeert dat het bericht verwijderd is omdat de centrale bank later vandaag nog met een statement komt.

De reden voor het harde optreden in China tegen mining lijkt te maken te hebben dat China steeds dichterbij het uitgeven van een central bank digital currency (CBDC) komt. Toch is deze daling wellicht tijdelijk en beginnen steeds meer miners naar de Verenigde Staten te verhuizen, vooral Texas lijkt Chinese miners zeer te verwelkomen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie