Kevin Schijven Kevin Schijven
05/12/2018 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/12/2018 06:00

Bitcoin-handelaar ontvoerd en gemarteld in Zuid-Afrika

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-handelaar_ontvoerd_en_gemarteld_in_zuid-afrika

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het liep slecht af voor een Bitcoin-handelaar uit Lanseria, Zuid-Afrika op 16 november. De man, die alleen bekend is onder de naam Andrew, zou na een ontmoeting over cryptocurrencies, gedrogeerd, ontvoerd, in elkaar geslagen en gemarteld zijn, zo meldt de lokale nieuwsbron Soweto Urban op 2 december.
Andrew heeft verklaard dat hij een man op Facebook had ontmoet en vervolgens uitgenodigd werd om een presentatie te houden over cryptocurrencies. Tijdens de presentatie zou iemand achter zijn rug zijn geslopen en vervolgens een doek, vermoedelijk doordrenkt met een slaapmiddel, in zijn gezicht hebben geduwd waardoor hij buiten bewustzijn raakte.
Andrew kwam bij op een andere locatie. Daar werd hij omringd door vijf mensen; twee vrouwen en drie mannen. Zij hebben Andrew van zijn kleren ontdaan, geslagen en gemarteld. De ontvoerders eisten zijn bankrekeninggegevens en het wachtwoord van zijn crypto-wallet. Andrew verklaarde dat de ontvoerders hem bedreigden met een heet strijkijzer en dat ze hem zouden doden als hij niet mee zou werken.
Andrew geeft aan dat hij in eerste instantie niet meewerkte, maar dat hij bezweek onder de martelingen. Hij boekte 800.000 Zuid-Afrikaanse rand, oftewel $59.000, over in Bitcoin (BTC) naar een wallet van een van de ontvoerders. Vervolgens boekte hij nogmaals 100.000 rand ($7.200) over naar een bankrekening. Tevens stalen de ontvoerders zo’n 3.000 rand ($200) aan contant geld, twee iPhones en twee laptops.
Uiteindelijk werd Andrew geblinddoekt vrijgelaten ten zuiden van Johannesburg. Hij ligt momenteel nog op de intensive care afdeling van het Alberton Union ziekenhuis waar hij voor zijn wonden wordt behandeld. De zaak is bij de politie gemeld.
Crypto-gerelateerde criminaliteit lijkt steeds vaker voor te komen. Van de zomer werd in New York een drietal motorbendeleden aangeklaagd voor ontvoering en het stelen van $2 miljoen aan Ethereum (ETH). Vorige week werd een Israëlische tiener veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf nadat hij $800.000 in Bitcoin buit had gemaakt met het verzenden van nepbommeldingen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement