Robin Hazekamp Robin Hazekamp
19/09/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/09/2023 19:30

Bitcoin knalt door geruchten van vertraging in Mt. Gox zaak

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin knalt door geruchten van vertraging in Mt. Gox zaak

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers is met meer dan vier procent gestegen in de afgelopen week. Als oorzaak wordt met de vinger gewezen naar verschillende lopende situaties op dit moment. Als hoofdoorzaak ziet het crypto handelsbedrijf QCP Capital een vertraging in de Mt. Gox zaak. De failliete exchange zou miljoenen aan bitcoin distribueren, maar heeft dat naar 2024 verplaatst.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin stijgt paar procent na aankondiging uitstel Mt. Gox

Mt. Gox was een enorme crypto exchange die in 2014 failliet ging. Destijds behandelde het bedrijf 70% van alle bitcoin transacties die in de wereld plaatsvonden. Het platform ging failliet door een reeks aan hacks, waar het bedrijf al jarenlang last van had.

De jaren na het faillissement heeft men zich (voornamelijk in Japan) beziggehouden met het terugbetalen van de getroffenen. In 2018 werd er in Japan, waar het bedrijf zijn thuisbasis had, een ‘rehabilitatieplan’ opgezet om schuldeisers terug te betalen. In oktober zouden duizenden bitcoins (die nu nog in bezit zijn van Mt. Gox zijn) worden gedistribueerd.

Echter, dit werd uitgesteld naar 2024. Voor de schuldeisers is dit slecht nieuws, maar de bitcoin industrie heeft er enigszins baat bij. Duizenden bitcoins die weer terug in omloop komen creëren een groot aanbod waardoor de koers daalt. Uiteindelijk zullen de bitcoins (hopelijk) weer in omloop komen, maar voor nu kunnen we genieten van een stijging. 

Russische daders reeks crypto hacks aangeklaagd

De daders achter de Mt. Gox hacks, die hebben bijgedragen aan de ondergang van het platform, zijn in juni dit jaar aangeklaagd. Van 2011 tot en met het faillissement van Mt. Gox negen jaar geleden stalen ze bitcoin van de exchange. In totaal gaat het om 647 duizend bitcoins (3,08 procent van de totale bitcoin voorraad) met een huidige waarde van €16,5 miljard.

De verdachten zijn twee Russen, genaamd Alexey Bilyuchenko (43) en Aleksandr Verner (29). Na de buit te hebben verdeeld gingen ze ieder hun eigen weg. Bilyuchenko zette daarna samen met behulp van dit geld en de Rus Alexander Vinnik de beruchte exchange BTC-e op. Van de gestolen tokens gingen minimaal 300.000 BTC naar dit nieuwe bedrijf. BTC-e stond erom bekend miljoenen aan crypto wit te wassen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie