Kevin Schijven Kevin Schijven
07/01/2024 14:28 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2024 14:09

Bitcoin riskeert 40% crash, Arthur Hayes waarschuwt voor 2 risico’s

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin riskeert 40% crash door 2 risico's, waarschuwt Arthur Hayes

Foto: Tony Stock/Shutterstock

Arthur Hayes, de voormalig CEO van BitMEX en huidig CIO van Maelstrom, waarschuwt voor een flinke daling van de bitcoin (BTC) prijs in de komende maanden.

Hij deelt deze voorspelling te midden van de ETF-race in de VS. Crypto investeerders wachten momenteel met smart af op de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder.

Een goedkeuring van de ETF zou de BTC prijs naar nieuwe hoogtes kunnen sturen. Hayes waarschuwt echter voor een mogelijke “liquiditity rug pull.”

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

2 factoren die leiden tot bitcoin crash door liquiditeitstekort

In een blogartikel op vrijdag schrijft Hayes over twee factoren die tegen maart tot een marktcrash kunnen leiden door een gebrek aan liquiditeit. Het zou vergelijkbaar zijn met de bankcrisis van vorig jaar maart.

De eerste factor is de afname van het saldo van het zogenaamde Reverse Repo Program (RRP) van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Dat bereikte eind 2022 een recordhoogte van $2,5 biljoen, maar is al gedaald naar $700 miljard.

Hayes verwacht dat dit tegen maart zal dalen naar $200 miljard. Het programma heeft als een steunpilaar gediend voor risicovolle activa als crypto door kapitaal in de markten te injecteren. De afname kan echter zorgen voor een gebrek aan liquiditeit.

De tweede factor is het aflopen van het zogenaamde Bank Term Funding Program (BTFP) van de Federal Reserve. Het programma hielp vorig jaar een bankencrisis in de VS af te wenden. Het bood banken financiering door hen geld te lenen.

Hayes verwacht niet dat dit programma zal worden verlengd wat sommige banken in gevaar brengen. Hij zegt:

“De combinatie van een gebrek aan liquiditeit dat voortvloeit uit het RRP en het gebrek aan gedrukt geld om de obligatieverliezen op de niet-TBTF te dekken voor banken die te groot zijn om te falen, zal de financiële markten wereldwijd decimeren.”

Advertentie

Uitwissing van alle crypto toeristen in maart

“Ik bereid me voor op een wrede uitwissing van alle crypto-toeristen in maart van dit jaar. Ik heb in de tweede helft van 2023 cryptovaluta gekocht, en ik geloof dat nu tot en met april geen moment is om te handelen gezien het toenemende risico,” aldus Hayes.

Als beide scenario’s uitpakken zoals hij voorspelt, dan verwacht Hayes dat bitcoin een “gezonde” correct zal maken van 20 tot 30%.

Mocht de bitcoin koers door de goedkeuring van een spot bitcoin-ETF in de komende weken stijgen naar het oude record tussen $60.000 en $70.000, dan volgt mogelijk een correctie van maar liefst 40%, zegt Hayes.

Desondanks is de investeerder niet al te bezorgd. Hij verwacht na de correctie namelijk een snel herstel van de bitcoin prijs.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie