Simon Bosch Simon Bosch
13/03/2023 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2023 18:30

Bitcoin koers stijgt meer dan 10% terwijl banken juist flink dalen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stijgt, maar banken crashen – dit is waarom

Foto: ESB Professional/Shutterstock

Vorige week werd plotseling bekend dat Silicon Valley Bank (SVB) met een bank run kampte, nadat klanten hoorden dat de bank krap bij kas zat. Helaas is dit niet zomaar een bank, maar één die veel grote techbedrijven als klant heeft. Door de crash is de angst dat SVB niet de enige is, maar bitcoin (BTC) heeft geen problemen met de moeilijkheden. De cryptocurrency is juist in waarde gestegen.

Emoji’s zijn glazen bollen die de bitcoin koers kunnen voorspellen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto stijgt, ondanks blootstelling SVB

De bitcoin koers staat op het moment van schrijven op ongeveer 22.300 euro – ten opzichte van het dieptepunt van vanmorgen is dat een stijging van iets meer dan 10%. Ook andere coins staan flink in de plus, zo is ethereum (ETH) met op dit moment ongeveer 8% gestegen tot bijna 1.550 euro.

Ondertussen is de situatie bij SVB nog steeds benard. De NASDAQ heeft handelaren verboden om nog aandelen van de bank te verhandelen. Verschillende crypto-bedrijven hebben bovendien onthuld dat zij blootstelling hebben aan het bedrijf, waaronder Ripple, Avalanche, Yuga Labs en Circle.

Doordat laatstgenoemde blootgesteld was aan SVB zorgde dit voor een stablecoin run in USDC. Inmiddels lijken die problemen te zijn opgelost – althans, op het moment van schrijven is USDC gewoon één Amerikaanse dollar waard.

Advertentie

Géén volledige bailout voor SVB

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën weigert een volledige bailout te bieden. Dit is om te voorkomen dat de Amerikaanse belastingbetaler de prijs betaalt. Wel krijgen klanten al hun geld terug dankzij de Amerikaanse versie van het Depositogarantiestelsel. Dat beloofde de Amerikaanse overheid afgelopen zondag. Toch is dit een andere constructie dan een volledige bailout, het zou nog nadelige gevolgen kunnen hebben.

Ook andere banken hebben last van de angst in de bankensector. Zo is het aandeel van ING bij de opening van de beurs gedaald met bijna 9%. Deutsche Bank was met bijna 8% ook een harde daler. Het Amerikaanse First Republic Bank (FRC) is er nog veel erger aan toe, dit bedrijf daalde afgelopen vrijdag met meer dan 75%.

De angst is dat de problemen bij SVB zich naar meer banken zullen verspreiden. Amerikaanse regulatoren hebben Signature Bank bovendien uit veiligheidsoverwegingen staatseigendom gemaakt.

Voorstanders van crypto zijn luid op sociale media aan het verkondiging waarom crypto en blockchain hier zo belangrijk in zijn. The Block-redacteur Frank Chaparro schreef “Letterlijk long op bitcoin, short op banken. Het is zover.” Crypto-ondernemer Anthony Pompliano (ook wel bekend als ‘Pomp’) beschreef dat het oude financiële systeem mensen niet meer in staat stelt om hun mening uit de drukken, nu je sommige bankenaandelen niet meer mag kopen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie