Roy van Krieken Roy van Krieken
22/04/2022 06:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2022 06:09

Dit is waarom de aankomende bitcoin halving belangrijk is

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dit is waarom de aankomende bitcoin halving belangrijk is

Foto: marog – pixcells/Shutterstock

De eerstvolgende bitcoin (BTC) halving is vandaag nog 743 dagen van ons verwijderd, maar het is nu al belangrijk om hierop voor te bereiden. Dit gaat de vierde halving worden voor bitcoin en een dergelijke halving is in het verleden van groot belang gebleken voor het Bitcoin netwerk en de koers van bitcoin. Veel bitcoin investeerders vragen zich echter af wat een halving precies inhoudt en waarom dit zo enorm belangrijk kan zijn.

Bitcoin weer de betere investering dan Tesla, een primeur sinds 2019
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining

Om te begrijpen wat de halving precies inhoudt is het eerst nodig om te weten hoe nieuwe bitcoins door het mining proces worden bijgemaakt. Het Bitcoin-netwerk wordt als het ware beveiligd door miners. Dit zijn partijen die grote hoeveelheden rekenkracht uitlenen aan het netwerk waarmee onder meer transacties worden geverifieerd en bevestigd. Het leveren van deze rekenkracht kost behoorlijk veel geld. Er zijn namelijk veel computers nodig die veel stroom verbruiken om draaiende te houden.

Als beloning voor hun verdiensten krijgen miners nieuwe bitcoins uitgekeerd. Wanneer een miner een nieuw block aan de blockchain kan toevoegen krijgen zij het aantal bitcoin van dit nieuwe block uitgekeerd. Het Genesis block, het allereerste block, gaf 50 bitcoin als beloning. Per nieuw ontdekt block kreeg een miner in het begin dus als beloning 50 bitcoin op zijn of haar wallet bijgeschreven.

Advertentie

BTC halving

Elke 210.000 nieuwe blocks voert het Bitcoin-netwerk automatisch een zogeheten halving door. Dat betekent dat vanaf dat moment de beloning voor miners wordt gehalveerd. Na de eerste halving een paar jaar geleden kregen miners dus nog maar 25 bitcoins per block in plaats van 50. Ondertussen zijn we drie halving verder en is deze beloning verder gezakt tot slechts 6,25 BTC per block.

Rond mei 2024 zal opnieuw een halving event plaatsvinden en zal de beloning voor miners wederom dalen. Dit is extreem belangrijk voor de koers van bitcoin, want dit betekent feitelijk dat er minder nieuwe bitcoins ‘bijgedrukt’ worden. Bitcoin wordt schaarser!

BTC koers

In het verleden heeft een bitcoin halving event aan de vooravond gestaan van reusachtige koersstijgingen. De verwachting is vandaag de dag dan ook dat de halving in 2024 wellicht opnieuw voor een serieuze prijs impuls kan gaan zorgen. Veel bitcoin investeerders zijn hier al van op de hoogte en zijn zich daarom nu al aan het voorbereiden op de volgende halving. Elke bitcoin investeerder doet er daarom goed aan om op z’n minst de toekomstige halving in het achterhoofd te houden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie