Erik Juffermans Erik Juffermans
25/02/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2023 19:00

Hoe de crypto industrie meer dan 650 miljard dollar verloor in 2022

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
XRP en Shiba Inu in de lift, maar deze crypto schiet 60% omhoog

Foto: Me dia/Shutterstock

Vorig jaar was een rampjaar voor de crypto industrie. In mei stortte het Terra (LUNA) ecosysteem in elkaar, en een half jaar later was FTX aan de beurt. Een rapport van de Bank of International Settlements (BIS) hakt op deze twee gebeurtenissen er aardig in. Desalniettemin leken de crypto schandalen geen effect te hebben op traditionele financiele markten.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Een rampjaar voor crypto

In mei 2022 viel Terra als een kaartenhuis ineen. Het algoritme achter de terrausd (UST) stablecoin liep stuk, en het ecosysteem met een marktkapitalisatie van 40 miljard dollar, ging in rook op. In de weken erna dreunde de gebeurtenis voort en 450 miljard dollar aan liquiditeit vertrok uit de crypto sector. 

Zes maanden later, in november, viel een van de grootste en meest bekende crypto exchanges in elkaar: FTX. De exchange bleek gesjoemeld te hebben met de tegoeden van gebruikers en de crypto wereld was in shock. Maar liefst 200 miljard dollar verdween in de weken erna uit de sector.

Volgens de BIS verkochten vooral grote crypto bezitters, of whales, hun tokens in de aftermath van deze twee schandalen. Kleinere crypto bezitters kochten juist de dip.

Traditionele financiële systemen niet aangetast

Wat opvallend is, is dat deze gebeurtenissen ondanks hun reusachtige impact op de crypto wereld, geen duidelijk spillover effect hadden. Het grotere financiële systeem leek niet aangeslagen door de klappen die vielen op de crypto markten. 

“Onze analyse wekt ook de suggestie dat de vrije val van de crypto sector geen gevolgen hadden voor het wijdere financiële systeem. Maar als crypto meer verweven zou zijn met de economie en traditionele financiële systemen, dan zou het effect van de crypto crash veel groter zijn geweest.”

Aldus het rapport van de BIS. Het gebrek aan adoptie van crypto in de huidige wereldwijde economie is dus de reden dat de gevolgen van Terra en FTX redelijk geïsoleerd bleven. Als crypto en financiële markten meer verweven zouden zijn, dan zou dit wellicht verregaande gevolgen hebben gehad.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie