Kevin Schijven Kevin Schijven
24/12/2021 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2021 15:15

Slechts 1,3 miljoen bitcoins beschikbaar op exchanges

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Slechts 1,3 miljoen bitcoins beschikbaar op exchanges

Foto door tungtaechit/Shutterstock.com

Het is inmiddels al langer bekend dat het circulerende aanbod van bitcoin (BTC) op cryptocurrency-exchanges als Binance steeds verder afneemt. Die afname draagt hoogstwaarschijnlijk bij aan de stijgende bitcoin koers.

Nu blijkt dat van het totale aanbod van 18,9 miljoen BTC, nog maar 1,3 miljoen BTC beschikbaar is op crypto-beurzen. Dat komt overeen met ongeveer 6,2% van het circulerende aanbod, meldt CryptRank.io op 23 december.

Van deze 1,3 miljoen BTC is grootste hoeveelheid nog beschikbaar op Coinbase, namelijk 583.000 BTC, oftewel 44,22%. Daarna volgt Binance met 329.000 BTC of 24,98% en Bitfinex met 193.000 BTC of 14,63%.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Daadwerkelijke bitcoin aanbod?

Men moet rekening houden met het feit dat het beschikbare aanbod wellicht nog lager ligt. Er zijn namelijk veel investeerders die niet hun crypto van de exchanges afhalen, ook al wordt dat over het algemeen aangeraden. Veel beleggers laten hun BTC gewoon geparkeerd staan op de beurzen zelf, maar zijn wellicht niet van plan snel te verkopen.

Daartegenover staat dat het percentage wellicht hoger eigenlijk ligt. Dat komt omdat het echte circulerende aanbod waarschijnlijk ver onder de 18,9 miljoen ligt. Volgens analysebedrijven als Chainalysis zijn namelijk enkele miljoenen BTC voor altijd verloren.

Analysebedrijf Glassnode meldt dat ongeveer 100.000 BTC per maand van exchanges wordt afgehaald. Het bedrijf zegt dat deze trend over het algemeen geassocieerd wordt met een accumulatiefase en bull-markt kopers.

Onlangs bereikte het Bitcoin-netwerk de mijlpaal van 18,9 miljoen BTC gemined. Dat is namelijk 90% van het totale aanbod dat ooit zal worden gemined; er zullen nooit meer dan 21 miljoen BTC in de wereld bestaan. Alhoewel het maar 12 jaar geduurd heeft om op deze 90% te komen, zal het nog eens 120 jaar duren, dus tegen 2140, voordat de overige 10% ook zijn gemined.

Bitcoin lijkt ondertussen wellicht toch nog een “kerstrally” te maken. De koers brak gisteren eindelijk weer door de $50.000, maar heeft momenteel nog wel moeite om ook boven $51.000 uit te breken.

© Coverimage door Shutterstock

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie