Ivo Melchers Ivo Melchers
10/06/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2023 12:00

Cardano in de verdediging: ‘’in geen geval is ADA een effect’’

cardano-ada-logo
Cardano nieuws

Foto: Shutterstock/ Piotr Swat

Cardano (ADA) staat inmiddels bijna 25 procent in het rood te midden van de regulerende onzekerheden die momenteel spelen in het crypto-landschap. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beweert dat ADA een effect, ofwel security, is maar de organisaties achter het populaire smart contract netwerk zijn er stellig van overtuigd dat de toezichthouder van de effectenmarkten verkeert beredeneert.

Zo verscheen onlangs in het Cardano nieuws dat de Cardano Foundation, de organisatie die toezicht houdt op de ontwikkeling van de Cardano blockchain, duidelijk had gemaakt dat het niet eens is met de kwalificatie van ADA als effect onder de Amerikaanse wet. Nu hebben de ontwikkelaars achter Cardano inmiddels ook hun mening naar buiten gebracht.

Cardano stablecoin stijgt plotseling 400%, cryptogemeenschap kritisch
  • cardano-ada-logo
    Cardano nieuws

Cardano ontwikkelaars reageren

Input Output Global (IOG), de ontwikkelaars achter Cardano, lieten enkele dagen geleden in een statement namelijk weten hoe zij tegen de recente beschuldigingen vanuit de SEC aankijken. Het begon door te stellen dat de aanklachten van de SEC een tal van feitelijke onjuistheden bevatten en op geen enkele manier invloed zal hebben op de activiteiten van het bedrijf.

Bovendien uitte IOG vrij stellig dat hun mening loodrecht op die van de SEC staat wat betreft de kwalificatie van cardano onder de effectenwetgeving:

‘’ADA is in geen geval een effect onder de Amerikaanse effectenwetgeving. Dat is het nooit geweest. Begrijpen hoe gedecentraliseerde blockchains werken is een fundamenteel onderdeel bij het creëren van verantwoorde wetgeving.’’

Advertentie

Mening SEC is geen wet

IOG uit in de statement tevens zijn kritiek op het beleid van de SEC:

‘’Regulering door handhaving biedt noch de duidelijkheid noch de zekerheid waar zowel de blockchain-industrie als consumenten recht op hebben.’’

Veel mensen binnen de industrie zijn dan ook boos om het feit dat de SEC voor de harde aanpak kiest door met rechtszaken te strooien in plaats van enige vorm van samenwerking aan te gaan en duidelijkheid te geven aan crypto-bedrijven.

Ondanks dat de onrust in het crypto-land toeneemt is het belangrijk om te beseffen dat de SEC niet de bevoegdheid heeft om bepaalde activa daadwerkelijk te bestempelen als effect. De SEC is namelijk slechts een handhaver van de wet en alleen een rechter of een nieuwe wet kan bepalen of en welke crypto mogelijk voldoen aan de eisen om als effect gekwalificeerd te worden.

Wat dat betreft zal de uitkomst in de rechtszaak tussen Ripple en de SEC erg belangrijk zijn voor het toekomstige verloop van de beweringen van de toezichthouder.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie