Dylan Laat Dylan Laat
04/09/2023 09:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/09/2023 09:00

4 redenen waarom Ethereum meer dan alleen een cryptocurrency is

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Zeldzame stijging ethereum aanbod zet koers onder druk

Foto: Vladimka production/Shutterstock

Ethereum (ETH) is een van de meest bekende namen in de wereld van cryptocurrencies, maar het is veel meer dan alleen een crypto. In dit artikel bespreken we vier redenen waarom Ethereum veel meer is en waarom het een revolutionair platform is dat de manier waarop we naar technologie en financiën kijken, volledig kan veranderen.

1. Smart contracts maken Ethereum slim

Een van de meest onderscheidende kenmerken van Ethereum is de mogelijkheid om “smart contracts” te creëren. Dit zijn zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden van de overeenkomst direct in de code geschreven. Dit maakt het mogelijk om transacties en overeenkomsten te automatiseren zonder de noodzaak van tussenpersonen, wat zorgt voor meer efficiëntie en minder kans op fraude.

Stel het is mogelijk om je huurcontract in de vorm van zo’n smart contract te ondertekenen. Dat zou betekenen dat de huur elke maand automatisch wordt overgemaakt naar de verhuurder. Het bedrag, de datum en het tijdstip zijn allemaal in de code van het smart contract vastgelegd. Voor de verhuurder is dit gunstig omdat diegene zich geen zorgen hoeft te maken over of je het geld wel overmaakt elke maand.

2. Gedecentraliseerde apps (DApps)

Ethereum biedt een platform voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties, ook wel DApps genoemd. Deze apps werken op de blockchain en zijn niet eigendom van een enkele entiteit. Dit betekent dat ze transparanter en resistenter zijn tegen censuur dan traditionele apps. Google of Apple kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen of zij een app uit hun App Store halen. Met DApps gaat dat niet zomaar.

3. DeFi: Gedecentraliseerde Financiën op ETH

Een andere belangrijke toepassing van Ethereum is in de wereld van gedecentraliseerde financiën, of DeFi. Dit zijn financiële diensten, zoals leningen of verzekeringen, die worden uitgevoerd op de blockchain zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen. Dit kan financiële diensten toegankelijker en goedkoper maken.

Wel brengt dit ook risico’s met zich mee. Een fout in de code waarop een dergelijke financiële applicatie draait kan voor grote schade zorgen. Zo was onlangs in het crypto nieuws te lezen dat er dit jaar al meer dan 1 miljard dollar aan crypto is verdwenen, mede als gevolg van zogenoemde exploits.

4. NFT’s: unieke crypto plaatjes

Ethereum is ook het platform achter de explosieve groei van non-fungible tokens (NFT’s). Deze unieke digitale activa kunnen alles zijn, van kunstwerken tot verzamelobjecten, en ze worden geverifieerd via de Ethereum-blockchain. Dit heeft een geheel nieuwe markt voor digitale eigendom en kunst mogelijk gemaakt.

Na de enorme explosie waarin de crypto-verzamelobjecten enorm in waarde stegen kwam de markt in een duikvlucht terecht. Het handelsvolume ging onderuit en ook de waardes namen een duikvlucht. Daar bovenop maakte de Amerikaanse toezichthouder achter de Ripple-rechtszaak ook nog eens bekend de aanval te hebben geopend op NFT’s.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Waarom Ethereum meer is dan een crypto

Ethereum is veel meer dan alleen een cryptocurrency. Het is een veelzijdig platform dat de potentie heeft om verschillende aspecten van onze digitale en financiële levens te transformeren. Van smart contracts en DApps tot DeFi en NFT’s, Ethereum blijft nieuwe mogelijkheden bieden die verder gaan dan eenvoudige financiële transacties.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement