Kevin Schijven Kevin Schijven
10/04/2024 11:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2024 11:04

EigenLayer maakt groots debuut op Ethereum met al miljarden gestaket

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
EigenLayer maakt groots debuut op Ethereum met al miljarden gestaket

Foto: CryptoFX/Shutterstock

Gisteren lanceerde eindelijk het langverwachte EigenLayer, een nieuw protocol gebouwd op Ethereum (ETH).

Het platform introduceert een nieuw mechanisme genaamd ‘restaking’ en wist in aanloop naar de lancering al miljarden dollars van gebruikers op te halen.

Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

EigenLayer introduceert langverwachte ‘restaking’ op Ethereum

Op 9 april 2024 lanceerde EigenLayer samen met EigenDA, een zogeheten ‘data availability layer’. Dit is een technologische laag dat zich richt op het opslaan en beschikbaar stellen van data op een manier die zowel veilig als efficiënt is.

Dit is vooral belangrijk voor schaalbaarheidsproblemen. Ethereum heeft momenteel layer-2 netwerken nodig om de enorme hoeveelheid aan transacties te verwerken. Een data availability layer zorgt ervoor dat deze data gedecentraliseerd blijft.

Het meest opvallende dat EigenLayer introduceert is het eerdergenoemde ‘restaking.’ Restaking maakt het mogelijk voor gebruikers om hun gestakete cryptomunten nog een keer in te zetten voor extra beloningen.

Stel je hebt al je ETH gestaket in ruil voor beloningen. Dan kun je die beloningen of je oorspronkelijke gestakete munten nemen en die opnieuw staken via EigenLayer. Dit kan leiden tot hogere rendementen omdat je effectief ‘rente op rente’ verdient.

Met restaking groeit echter niet de hoeveelheid tokens die je hebt gestaket, maar je krijgt er zogenaamde liquid staking tokens (LST) voor. Deze tokens kun je dan opnieuw staken.

Je kunt hierbij ook gebruik maken van een ‘actively validated service’ (AVS). Een AVS is een soort dienst die actief gevalideerd en beveiligd wordt door restakete cryptomunten. Dat betekent dat je gerestakete cryptomunten niet alleen extra rendement genereren, maar ook bijdragen aan de beveiliging van het netwerk. Dit kan weer leiden tot extra beloningen.

Advertentie

EigenLayer trok al $13,5 miljard van gebruikers aan ondanks kritiek

Deze plannen zorgden al voor enige controverse in de aanloop naar de lancering. Er is de laatste tijd vaker kritiek geuit richting EigenLayer. Ook Ethereum oprichter Vitalik Buterin waarschuwde dat restaking protocols voor “significant systeemrisico” kan zorgen.

Er is meer kritiek, want blijkbaar missen nog altijd belangrijke functies. Beloningen voor staking zijn er nog niet en ook het belangrijke ‘slashing’ mechanisme wordt pas later dit jaar geïntroduceerd.

Slashing is een veiligheidsmechanisme dat de beloningen en een deel van de inzet ‘slasht’, oftewel vermindert, van gebruikers die de regels niet netjes navolgen. Dit moet helpen het netwerk veilig te houden en ervoor te zorgen dat iedereen eerlijk handelt.

Ondanks de kritiek en het ontbreken van belangrijke features, zijn de verwachtingen hooggespannen. Dat is te zien aan de total value locked (TVL), of totale vergrendelde waarde.

Gebruikers hebben namelijk al meer dan $13,5 miljard gestaket volgens DefiLlama. EigenLayer is daarmee al het tweede grootste staking-protocol in de cryptowereld na lido (LDO).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie