Roy van Krieken Roy van Krieken
27/01/2022 15:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2022 15:12

Ethereum hash-rate bereikt hoogste punt ooit

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum hash-rate bereikt hoogste punt ooit

Foto: AlexLMX/Shutterstock

De koers van ethereum (ETH) is de afgelopen maanden behoorlijk onderuit gezakt. Vanaf de piek in november is de koers zeker 50% gekelderd. De hash-rate van het netwerk, ofwel de rekenkracht, doet het een stuk beter. Deze heeft vandaag zelfs een nieuwe all-time high neergezet, zo blijkt uit data van Glassnode.

🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum hash-rate

De rekenkracht van het Ethereum netwerk heeft onlangs een nieuw record van 1,11 PH/s behaald. Een hogere hash-rate betekent in de basis dat er meer miners actief bijdragen aan de stabiliteit en veiligheid van het netwerk. Daarom is een hoge hash-rate ook wel te bestempelen als een gezond teken voor het netwerk.

De afgelopen jaren is de prijs van ethereum enorm gestegen. Om die reden werd het minen van ethereum ook steeds winstgevender en groeide het aantal ethereum miners sterk. Binnenkort zit er echter een update aan te komen die een einde zal maken aan deze trend.

Proof-of-stake

Op dit moment draait het Ethereum netwerk nog op een proof-of-work consensus model. Net als bij het Bitcoin (BTC) netwerk zijn het hier de miners die met brute rekenkracht in de vorm van duizenden computers het netwerk beveiligen en valideren. Er kleven echter een aantal grote nadelen aan proof-of-work netwerken.

Zo kost de rekenkracht die benodigd is voor een stabiel netwerk een enorme hoeveelheid stroom. Vooral ten tijde van klimaatverandering en maatregelen om dit tegen te gaan zijn proof-of-work netwerken in doorn in het oog voor veel mensen.

Ergens dit jaar zal het Ethereum netwerk daarom ook afscheid nemen van het proof-of-work consensus model en zal het overschakelen op een proof-of-stake consensus model. Vervolgens zal het niet meer mogelijk te zijn om ether tokens te minen met brute rekenkracht. In plaats daarvan zullen transacties gevalideerd worden door ether tokens te staken op speciale nodes.

Deze langverwachte update, of merge, zal als het goed is ergens halverwege dit jaar moeten plaatsvinden. Voorheen werd deze update Ethereum 2.0 genoemd, maar inmiddels is afgezien van deze naam om verwarring te voorkomen. Feitelijk blijft het hedendaagse ethereum netwerk namelijk gewoon voortbestaan.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie