Foto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock
De koers van ethereum maakte op 8 en 9 mei een indrukwekkende sprong van 29%. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan een dalende trend die ruim tien weken duurde en begin april zijn dieptepunt bereikte op $1.385.
De onverwachte stijging leidde tot liquidaties van shortposities ter waarde van ruim $400 miljoen. Ondanks deze indrukwekkende opleving, blijven beleggers opvallend terughoudend.
Handelaren blijven voorzichtig na koerssprong ethereum
In het Wallet en Exchanges nieuws was reeds te lezen dat de prijsstijging leidde tot de liquidatie van meer dan $400 miljoen aan shortposities. Dat betekent dat veel handelaren die gokten op een daling van de prijs, hun posities noodgedwongen moesten sluiten.
Ondanks de koerssprong lijkt het vertrouwen van beleggers in ethereum nog te ontbreken. De premie op futurescontracten, een indicator voor de vraag naar hefboomposities, blijft onder de 5%. Dat is meestal een teken van een afwachtende of zelfs sceptische markt.
Ook in de derivatenmarkt blijft de stemming neutraal: put- en callopties worden momenteel voor vergelijkbare prijzen verhandeld. Een optie is het recht om een goed, zoals ethereum, binnen een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen of te verkopen. Beleggers twijfelen duidelijk of deze stijging wel standhoudt en nemen daarmee een neutrale houding aan.
Fundamenten nog niet hersteld
Hoewel ethereum nog altijd de grootste speler is op het gebied van decentralisatie en beveiliging, zijn er signalen dat de fundamenten onder druk staan. Zo is de totale waarde die vaststaat in het netwerk (TVL) met $64 miljard weliswaar nog fors, maar de concurrentie (solana, BNB en Tron) loopt snel in.
Ook de vraag naar spot-ETF’s voor ethereum is daarbij minder geworden. Op de dagen van de koersstijging, 6, 7 en 8 mei, werd er namelijk $50 miljoen aan kapitaal uit Amerikaanse Ether-ETF’s onttrokken. Dat is een zorgelijk signaal. Daarentegen zag 9 mei een instroom van meer dan $17 miljoen.
Ethereum ondergewaardeerd ten opzichte van bitcoin
Volgens een analyse van on-chain platform CryptoQuant is ethereum momenteel sterk ondergewaardeerd in vergelijking met bitcoin. De zogenoemde Market Value to Realized Value-ratio (MVRV) van ETH ten opzichte van BTC staat op het laagste punt sinds 2019. De MVRV-ratio is een indicator die de marktwaarde vergelijkt met de gemiddelde prijs waartegen ETH is gekocht.
Dat betekent dat ETH ten opzichte van BTC momenteel ‘goedkoop’ is. Historisch gezien leidde een vergelijkbare onderwaardering eerder tot een sterke stijging van de koers. Dat voedt nu opnieuw de verwachting van een opwaartse uitbraak voor ethereum.
Een andere veelzeggende ontwikkeling komt van Abraxas Capital, een investeringsfonds dat in de afgelopen 12 uur maar liefst 41.269 ETH, ter waarde van zo’n $75 miljoen, heeft gekocht. Dit duidt erop dat het fonds van plan is de ETH vast te houden voor de lange termijn, in plaats van te speculeren op korte termijn winsten. De aankoop door Abraxas Capital wijst op toenemende institutionele interesse in ethereum. Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.
Eerste 250 Nederlanders ontvangen vandaag 76 Dogecoin gratis – DOGE naar $1?
Bitcoin beweegt weer naar de $100.000. Cryptobeurs Kraken viert de opleving van de markt: de eerste 250 Nederlanders die op de knop drukken, kunnen -tegen de huidige koers- zo’n 76 gratis DOGE claimen.
De actie is tijdelijk en het aantal plekken beperkt. Meedoen is gratis en zo geregeld.
🐶 76 DOGE meepakken🔥 Goud en bitcoin stijgen terwijl de dollar blijft verzwakken. Wat speelt er écht in de markt? Luister nu de podcast of sla ‘m op!