Ivo Melchers Ivo Melchers
15/09/2023 14:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 14:00

Ethereum Merge-upgrade jubileum: alle veranderingen op een rijtje

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum Merge-upgrade jubileum: alle veranderingen op een rijtje

Foto: Shutterstock/ Yulia YasPe

De slingers kunnen uit want het is vandaag exact één jaar geleden sinds het Ethereum (ETH) netwerk de transitie maakte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Op 15 september 2022 vond namelijk de langverwachte Merge-upgrade plaats, wat door velen beschouwd wordt als de meest significante gebeurtenis in de gehele geschiedenis van Ethereum. In dit artikel bekijken we de belangrijkste veranderingen én blikken we vooruit op een aanstaande grote upgrade die gepland staat.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Ethereum Merge: wat is er veranderd?

Met de overgang van PoW naar PoS vervullen miners niet langer de taak om nieuwe transactieblokken aan de blockchain toe te voegen. Sinds een jaar zijn het de validators die hier verantwoordelijk voor zijn.

De verandering in het consensusmechanisme heeft geleid tot een reusachtige daling in energieverbruik. Eind vorig jaar verscheen er een onderzoek op Crypto Insiders waaruit bleek dat het energieverbruik na de Merge is gedaald met 99,84 tot 99,996 procent.

Daarnaast heeft de grootschalige upgrade ook een positieve bijdrage geleverd op de tokenomics van ether. Sinds de Merge is het aanbod van ETH namelijk veelal deflatoir, wat betekent dat het circulerende ETH-aanbod afneemt over tijd.

Om dit te begrijpen gaan we eerst terug naar augustus 2021, toen de London hard fork werd uitgevoerd. Dit introduceerde een zogenaamd burn mechanisme waardoor er bij elke transactie een deel van de transactiekosten vernietigt wordt.

Aangezien de uitgifte van nieuwe ether aanzienlijk is verlaagd door de Merge, neemt het ETH-aanbod over een ruim tijdsbestek af. Recentelijk kon je echter lezen dat ethereum momenteel juist onderheven is aan inflatie, aangezien we ons momenteel in een periode met lage activiteit en gas fees, ofwel transactiekosten, bevinden.

Sinds de Merge domineren zogenoemde liquid staking-providers bovendien het Ethereum-landschap. Hiermee kun je op een liquide manier bijdragen aan de operaties en veiligheid van het Ethereum netwerk. De Shapella-upgrade, die in april dit jaar werd uitgevoerd, heeft de vraag naar staking in het algemeen bovendien significant verhoogd. Shapella heeft er namelijk voor gezorgd dat ether opgenomen kan worden uit de staking-contracten.

Volgens data van DefiLlama wordt er momenteel19,5 miljard dollar aan ETH gestaket via liquid staking protocollen. Het brengt echter tevens centralisatie-problemen met zich mee. Zo laat data van Dune Analytics zien dat Lido momenteel 32,29 procent van alle gestakete ether op het netwerk controleert.

Advertentie

Aanstaande Ethereum upgrade

De volgende upgrade voor Ethereum, genaamd ‘Cancun-Deneb’, staat gepland voor eind oktober. ‘Proto-danksharding’, officieel bekend als ‘Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844’ is de belangrijkste verandering die zich richt op de schaalbaarheid van het netwerk.

De upgrade bevat bovendien EIP-7514. Hiermee wordt het maximale aantal validators dat zich binnen een bepaald tijdsbestek bij het netwerk mag aansluiten of verlaten verlaagd. Dit geeft ontwikkelaars meert tijd om met de economische en technische gevolgen van liquid staking om te gaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie