Erik Juffermans Erik Juffermans
08/09/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2023 18:30

Na Bitcoin ook iPhone verbannen in China, Apple aandelen in vrije val

icon-finance
Finance nieuws
Na Bitcoin ook iPhone verbannen in China, Apple aandelen in vrije val

Foto: Vlad Kagoshima/Shutterstock

Op moment van schrijven staat het aandeel van Apple (AAPL) 2,92 procent in de min. Het aandeel daalt flink na negatief nieuws vanuit China. Er zijn meerdere rapporten verschenen waaruit blijkt dat de Chinese overheid iPhones aan banden wil gaan leggen. Zo zouden ambtenaren al geen gebruik meer mogen maken van een iPhone. Of het hierbij blijft is onbekend. Dit melden onder andere the Guardian en the Financial Times.

Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen

Volgt Apple het pad van Bitcoin?

China is een van de grootste markten voor Apple. Het land vertegenwoordigt maar liefst een vijfde van de totale omzet voor de techgigant. China wil duidelijk minder afhankelijk zijn van Amerikaanse producten en geeft tegelijkertijd met deze actie Chinese merken zoals Huawei een duwtje in de rug.

Momenteel verkoopt Apple jaarlijks 50 miljoen iPhones in China. De gedeeltelijke ban zou kunnen leiden tot een daling in Chinese omzet van wel 20 procent. Mochten er nog meer Chinese restricties komen, dan loopt dit verlies verder op.

Het Apple aandeel handelt momenteel bijna 6 procent lager dan een week geleden. Dan staat gelijk aan een daling in totale waarde van het bedrijf van $200 miljard. De huidige Apple koers kun je bekijken op eToro.

Is dit een groter plan van China?

De restricties die de Chinese regering oplegt op Apple producten zijn in lijn met een al langer lopend plan van China om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse technologie. Zo worden onder andere Chinese bedrijven aangespoord om binnenlandse software en microchips te gebruiken.

Langzaamaan lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China op en dit tikje van China komt daarom ook niet geheel als verrassing. Eerder plaatste de Amerikaanse regering namelijk al restricties op apparatuur van het eerder genoemde Chinese Huawei. Ook de sociale media-app TikTok, in handen van een Chinees bedrijf, werd het doelwit van restricties.

De gebeurtenis komt daarnaast voor Apple op een ongelukkig moment. Volgende week staat het jaarlijkse Apple Event namelijk op de planning en volgens analisten zal dit evenement in het teken staan van de nieuwe iPhone 15. Geen ideale aanloop naar het Apple evenement dus.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Finance nieuws

Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Advertentie