Kevin Schijven Kevin Schijven
14/05/2021 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2021 06:04

Bitcoin (BTC) mining difficulty schiet omhoog, grootste sprong in 7 jaar

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) mining difficulty schiet omhoog, grootste sprong in 7 jaar

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, van het Bitcoin (BTC) netwerk schoot gisteren naar een nieuwe all-time high (ATH) en wel met een gigantische sprong. Dat blijkt uit gegevens van BTC.com op 13 mei.

Bitcoin-miners concurreren met elkaar om transacties op het netwerk te verwerken. Hoe meer miners actief zijn, des te sneller ze transacties verwerken. Het blockchain-netwerk is zo gemaakt dat transacties gemiddeld elke 10 minuten worden geverifieerd. Om hieraan vast te houden, wordt om de 2.016 blocks, dat is ongeveer elke twee weken, de moeilijkheidsgraad automatisch aangepast.

Als de hash rate, of totale rekenkracht, van het bitcoin-netwerk stijgt, gaat de moeilijkheidsgraad dus ook omhoog. Twee weken geleden kelderde hash rate omlaag vanwege een incident in Chinese koolmijnen. Meerdere koolmijnen werden stilgelegd voor inspectie in de Xinjiang regio en enkele grote Chinese mining-farms kwamen ook stil te liggen.

Dat zorgde ervoor dat twee weken geleden de mining difficulty met 12,6% omlaag ging. Het was een van de grootste dalingen ooit. Inmiddels zijn de mining-farms weer operatief en staat de hash rate zelfs weer hoger dan ooit: rond 180 exahashes per seconde (EH/s).

Daarom schoot gisteren de mining moeilijkheidsgraad ook hard omhoog. De mining difficulty van bitcoin is vandaag met maar liefst 21,53% gestegen. Het is de grootste sprong sinds juni 2014, bijna zeven jaar geleden. Alleen in oktober 2017 zagen we een dergelijke sprong van 21,39%.

Tesla CEO Elon Musk wist gisteren echter de koers van bitcoin (en andere crypto) te laten crashen met een tweet dat Tesla geen bitcoin meer accepteert als betaalmiddel omtrent milieuzorgen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie