Simon Bosch Simon Bosch
28/08/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/08/2023 15:00

Bitcoin was nog nooit zo veilig, maar BTC miners zijn niet blij

icon-mining
Mining
Veiligheid Bitcoin netwerk in gevaar? Zeldzame fout dankzij miner

Foto: jarrow153/ Shutterstock

Vorige week bereikte de hashrate van het Bitcoin-netwerk een recordhoogte, de zoveelste van dit jaar. Dat betekent dat het netwerk nu extra veilig is, maar ook dat de concurrentie voor miners moordend is. De nieuwe verhoging is al te merken, want de omzet is flink gedaald.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Omzet bitcoin miners daalt opnieuw

De mining difficulty steeg vorige week naar een nieuw record, maar inmiddels is de hashrate volgens Blockchain.com juist iets gedaald. Niets gaat immers in een rechte lijn omhoog, en de hogere waarde betekent dat miners minder makkelijk hun ding doen.

Ze concurreren voor hetzelfde aantal coins, dus de miners met de laagste kosten blijven bestaan. De lagere hashrate suggereert dat sommige miners al apparaten hebben uitgezet en wellicht zelfs al zijn gestopt.

Dit zien we ook aan de door Blockchain.com geschatte omzet van miners. Deze staat op het laagste punt sinds eind juni. Vlak daarvoor waren deze partijen nog gedwongen om veel van hun coins naar exchanges te sturen.

Halverwege augustus lag de geschatte totale omzet van miners nog op 29,8 miljard dollar per dag, maar nu is dit nog zo’n 24,5 miljard dollar per dag – een daling van bijna 18%. Halverwege mei piekte de waarde rond de 35,3 miljard dollar, sindsdien is de omzet dus al met 30% gedaald. Dat geeft aan dat miners last hebben van de grote concurrentie.

Advertisement

Bitcoin halving wordt zwaar voor miners

Veel analisten denken dat bedrijven in de bitcoin-miningsector het nog veel zwaarder gaan krijgen, want volgend jaar vindt volgens de planning in mei de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dat betekent dat miners vanaf dat moment maar het halve aantal bitcoins zullen verdienen ten opzichte van nu.

De Amerikaanse investeringsbank JPMorgan denkt bijvoorbeeld dat veel miners dit niet aan zullen kunnen. Wel merkt de bank op dat veel miners gewoon nog winst maken, want de gemiddelde productiekosten voor 1 BTC liggen momenteel rond de 20.000 dollar.

Ondertussen is de voormalige Nederlandse institutionele investeerder PlanB nog steeds erg bullish. Zijn model lijkt nu weer te kloppen, en hij is van mening dat de prijs volgend jaar alleen maar hoger kan zijn. De eerstvolgende bullmarkt zou zelfs zo ongeveer nu zijn begonnen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement