Rico Engelbarts
09/07/2018 18:08 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2018 18:08

Hoe Bitcoin-gigant Bitmain het grootste crypto-bedrijf ooit werd

icon-mining
Mining
hoe_bitcoin_gigant_bitmain_het_grootste_crypto_bedrijf_ooit_werd

Bitmain, de grootste fabrikant van mining-apparatuur, heeft haar financieringsronde gesloten en met het verkrijgen van een marktwaarde van $12 miljard, mag het zich nu officieel het grootste conglomeraat in de geschiedenis van Bitcoin en crypto noemen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een conglomeraat

Coinbase, Binance en Ripple Labs zijn enkele van de miljarden bedrijven in de wereldwijde industrie voor cryptocurrency die aanzienlijke invloed hebben op hun respectievelijke markten. Coinbase heeft een machtspositie op de crypto-brokerage en institutionele markt, Binance beheert de crypto-only exchange markt en Ripple Labs houdt toezicht op de ontwikkeling van het Ripple blockchain-netwerk, dat wordt beschouwd als het grootste op banken afgestemde blockchain-protocol.
Bitmain heeft absolute controle over de industrie voor mining-apparaten en concurreert met conglomeraten als Samsung om de dominantie over haar markt te behouden. In het afgelopen jaar heeft de oprichter en CEO van Bitmain, Jihan Wu, zich gefocust op de ontwikkeling van de investeringsafdeling van Bitmain, die vele financieringsrondes van meerdere miljoenen dollars heeft geleid om bedrijven in de blockchain-sector te financieren.
Onlangs leidde Bitmain Circle’s financieringsronde van $110 miljoen, samen met die van Accel en Blockchain Capital, om Wu’s wens om door cryptocurrencies gefinancierde private centrale banken te creëren, te verwezenlijken. Wu legde uit dat het belangrijkste motief voor de investering in Circle de ontwikkeling van een volledig gecontroleerde stablecoin is. In een officiële aankondiging zei Circle het volgende:

Mede-oprichter en CEO van Bitmain, Jihan Wu, staat erom bekend dat hij een visie nastreeft die vergelijkbaar is met die van ons, betreft de creatie en algemene aanname van een nieuwe wereldeconomie, draaiend op cryptografische assets, distributed contracts en open-source blockchain-technologie. We zijn verheugd om rechtstreeks met Bitmain samen te werken aan het realiseren van onze gedeelde visie.

In de afgelopen paar jaar heeft Bitmain jaarlijks miljarden dollars aan winst gegenereerd en meer dan een half miljard dollar aan financieringen binnengehaald. Met het kapitaal is Bitmain begonnen te investeren in ICO’s, blockchain-projecten, cryptocurrency-bedrijven en platforms buiten de financiële sector.
Deze week onthulde Bitmain dat het haar plannen om een meerderheidsbelang in Opera Internet Browser te kopen heeft afgerond, door $50 miljoen te investeren in het bedrijf waarvan verwacht wordt dat het een initial public offering (IPO) van $115 miljoen zal afronden. Ter vergelijking; Bitmain staat op het punt om een IPO van $12 miljard af te ronden, waarbij het meer dan 100 keer zoveel geld ophaalt bij publieke investeerders dan dat Opera doet.
Bij het evalueren van de exponentiële groei van Bitmain, zeiden analisten bij Bernstein Research, dat Bitmain in staat is geweest om in minder dan vier jaar tijd net zoveel geld te verdienen als Nvidia, een van de grootste fabrikanten van computerhardware, terwijl Nvidia er 24 jaar voor nodig had om een winst van $3 miljard te boeken. De analisten van Bernstein benadrukten dat Bitmain in 2017 een winstmarge van $3 tot 4 miljard behaalde, waarmee het de winstmarge van bedrijven als Binance, dat naar verwachting eind 2018 een winst van $1 miljard gegenereerd zal hebben, gemakkelijk overtreft.

Advertentie

Concurreren met Nvidia

Niet alleen heeft Bitmain in 2017 meer winst behaald dan Nvidia, maar het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het van plan is om te concurreren met Nvidia in de kunstmatige intelligentie (AI) -industrie, naast de crypto- en mining-industrie. Toegevend dat concurreren op AI-gebied zou betekenen dat ze het op zullen moeten nemen tegen bedrijven als Intel en Nvidia, zei Allen Tang, product marketer bij Bitmain, het volgende:

In de toekomst zal kunstmatige intelligentie overal zijn. Het zal in auto’s zitten, het zal in camera’s zitten, het zal in servers zitten uiteindelijk. Het is net als het motorrijtuig dat het paard vervangt; het is een grote verandering die de wereld drastisch kan veranderen. We denken dat dat een grote trend is en dat we daaraan mee moeten doen.

Toch zeiden analisten zoals fintech-onderzoeker Zarc Gin dat Bitmain “zeker het budget heeft” om te concurreren met grote conglomeraten in zowel de crypto- als AI-sector.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Advertentie

Trending Mining nieuws

SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?
SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?
Bitcoin miners dumpen plotseling veel BTC op de markt
Bitcoin miners dumpen plotseling veel BTC op de markt
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Advertentie