Kevin Schijven Kevin Schijven
08/06/2020 13:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2020 13:06

Illegale bitcoin- en altcoin-miners stelen $6,6 miljoen aan stroom in Rusland

icon-mining
Mining
Illegale bitcoin- en altcoin-miners stelen $6,6 miljoen aan stroom in Rusland

Illegale bitcoin- en altcoin-miners hebben naar verluidt bijna 450 miljoen Russische roebels, ter waarde van $6,6 miljoen, aan stroom gestolen de afgelopen drie jaar in Rusland. Dat meldt Coindesk na berichtgeving van Rosseti, een Russisch staatsbedrijf voor elektriciteit, op 8 juni.
Rosseti meldt dat het bedrijf sinds 2017 op zoek was naar illegale mining-farms die niet voor hun stroom betaalden, maar wel aangesloten waren op het elektriciteitsnet van de staat.
Het ging meestal om bestaande bedrijven als fabrieken waar de eigenaar op zoek was naar een extra vorm van inkomen, zegt een woordvoerder van Rosseti. Daarnaast meldt het bedrijf dat mining-farms ook verborgen werden in garages, verhuurde kantoren, een traditionele boerderij en een huis diep in het bos.
De eigenaren van de mining-farms bedachten allerlei verschillende manieren om stiekem stroom af te tappen. Zo werd in één geval een ondergronds stroomstation gebouwd in de buurt van een hoogspanningslijn. Ook werd vaak de vermogensmeter aangetast om ervoor te zorgen dat het erop lijkt alsof de bedrijven minder stroom verbruiken dan mining-farms nodig hebben.

We analyseerden de verbruikspatronen nauwkeurig en gingen op zoek naar afwijkingen, inspecteerden de hoogspanningslijnen en maten de werklast van de stations. Soms is het gemakkelijk om een mining-farm op te merken door visuele tekenen, zoals wanneer een gebouw krachtige airconditioningapparaten en ventilatoren heeft geïnstalleerd.

Aldus een woordvoerder van Rosseti. De stroomvoorziener kwam de afgelopen drie jaar 35 gevallen op het spoor, verdeeld over 20 deelgebieden in Rusland. Rosseti meldt dat ze allemaal aangegeven zijn bij de lokale autoriteiten.
Eerder deze maand kwam naar buiten dat een voormalig hoofd van een Russisch postkantoor was opgepakt voor het illegaal minen van cryptocurrencies. Onlangs werd gespeculeerd dat de recente dip in de koers van bitcoin (BTC) werd veroorzaakt door een enkele grote miner.
In Beijing werd vorige week Bitmain, een grote mining-hardware fabrikant, overgenomen met behulp van privébewakers omtrent een bizarre interne machtsstrijd.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie