Timo Bult Timo Bult
29/05/2021 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2021 09:45

Politie VK denkt wietplantage te vinden maar blijkt bitcoin (BTC) mining operatie te zijn

icon-mining
Mining
Politie VK zocht wietplantage maar vond bitcoin (BTC), dit is hoe ze de operatie opspoorden

Foto: ArtOlympic/Shutterstock

Met de bitcoin (BTC) koers die dit jaar goed presteert, is het minen van de cryptocurrency bijna net zo hard in populariteit toegenomen. Meestal zijn het grote bedrijven die hun operatie legaal uitvoeren. Maar zo nu en dan zijn er ook mensen die zich niet helemaal netjes aan de regels houden. Zo blijkt uit het nieuws dat de politie in Birmingham, Engeland, onlangs deelde.

De politie was echter in eerste instantie niet op zoek naar illegale bitcoin mining operaties. Het kreeg namelijk meldingen van een mogelijke wietplantage in een oude fabrieksruimte. Middels een drone werd inderdaad veel warmte gesignaleerd rondom de ventilatiekanalen van de fabriek wat typisch is voor een wietplantage. Kortom, de politie ging er vanuit een grote wietplantage aan te treffen!

Maar nee, wiet was er niet. Wel 100 bitcoin mining machines. Het minen van bitcoin is op zich niet illegaal, maar wel als je de stroom van het energienet steelt. Naar verluidt hadden de eigenaren van de operatie voor duizenden euro’s aan elektriciteit gestolen om bitcoins te minen. Hoe lang de operatie heeft gedraaid is niet bekend.

Het stelen van elektriciteit voor bitcoin mining komt zo nu en dan voor. Zo zagen we in 2019 in Armenië dat een IT-bedrijf van binnenuit een waterkrachtcentrale bitcoin aan het minen was met gestolen elektriciteit. In Rusland wisten miners bijna $7 miljoen aan stroom te stelen.

Mining kost veel stroom vanwege de vele ingewikkelde berekeningen die de computers moeten uitvoeren. Middels deze berekeningen worden transacties verwerkt en de blockchain beveiligd. De discussie rondom het energieverbruik van Bitcoin is de afgelopen tijd flink aangewakkerd. Zo besloot Tesla geen bitcoins meer te accepteren vanwege het hoge verbruik.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie