Rodrigo van Asseldonk Rodrigo van Asseldonk
24/04/2024 21:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2024 17:44

Waarom de bitcoin prijs niet hard in waarde daalde door de halving

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Waarom de bitcoin prijs niet hard in waarde daalde door halving

Foto: utaem2022/Shutterstock

Vóór de Bitcoin halving van afgelopen weekend leken Bitcoin-miners hun reserves te verkopen, wat wellicht heeft bijgedragen aan een daling van de bitcoin prijzen. Verschillende grote partijen voorspelden een daling van de bitcoin koers. Maar de realiteit blijkt anders te zijn.

Nieuw bitcoin-protocol levert miners 1.200 extra bitcoin op
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin miners houden het houweel hoog

Na de halving verminderden de verkopen van Bitcoin-reserves door miners. De introductie van Amerikaanse spot beursfondsen (ETF’s) hielp ook om de bitcoin prijs stabiel te houden, waardoor een significante daling werd voorkomen. Volgens het wekelijkse marktrapport van Bitfinex op 22 april was het effect van de halving op de bitcoin prijs niet zo negatief als verwacht, mede dankzij deze factoren.

“Door hun bitcoin-reserves ruim vóór de halving te verkopen, spreiden miners de potentiële verkoopdruk over een langere periode om een scherpe marktdaling die zou kunnen samenvallen met de halving te vermijden”, aldus Bitfinex.

Het rapport toont aan, met gegevens van CryptoQuant, dat het aantal bitcoin dat dagelijks gemiddeld naar spotbeurzen wordt gestuurd, van februari tot maart, daalde van 1.300 BTC naar 364 BTC. Bitfinex speculeert dat dit het gevolg is van miners die hun BTC als onderpand beschikbaar stelden of verkochten om hun machines en infrastructuur te upgraden voor de halving.

Normaal gesproken ervaren miners direct na de halving een daling van hun mining-inkomsten. Maar herstel volgt meestal wanneer de marktprijzen stijgen en grotere mining bedrijven zich uitbreiden om de lagere inkomsten te compenseren. Deze keer houden de miners echter het houweel hoog.

Advertentie

BTC ETF’s brengen licht in de ‘Bitcoinmijn’

Het rapport gaat verder met te stellen dat tijdens de Bitcoin-halving een bekend patroon naar voren komt, waarbij miners verkoopdruk uitoefenen om winst te maximaliseren vóór een verwachte daling van de winst. Ondanks dat deze strategie kortstondige negatieve effecten op de markt kan hebben, zijn deze vaak tijdelijk omdat de marktdynamiek zich aanpast en de efficiëntie van het minen verbetert.

De marktdynamiek voor alle crypto-activa is inderdaad aanzienlijk veranderd sinds eerdere halvings, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de prijsbewegingen van bitcoin na de recente halvering. Deze verschuiving kan grotendeels worden toegeschreven aan de toenemende vraag van institutionele beleggers en de groeiende acceptatie van Bitcoin.

“Een door de halvering veroorzaakte ‘aanbodschok’ zou de combinatie van de vraag naar ETF’s en het beperkte aanbod, kunnen verdere prijsstijgingen voor BTC stimuleren”, voegt Bitfinex toe.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Rodrigo van Asseldonk

Een paar jaar geleden begon Rodrigo’s Bitcoin-reis toen een vriend hem erover vertelde. Aanvankelijk was hij sceptisch, maar al snel werd hij meegesleurd in de ‘Rabbit Hole’. Vorig jaar kreeg hij de kans om samen met diezelfde vriend de European Students Blockchain Coalition op te richten, waarbij ze studenten van over de hele wereld met interesse in blockchain en crypto samenbrengen in een gemeenschap. Ze hebben al op verschillende conferenties, waaronder de Paris Blockchain Week, hun boodschap mogen delen, en hij kijkt ernaar uit om dat in de toekomst te blijven doen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie